Článok na blog nevytvorím za 5 minút

Ahojte všetci koho táto téma zaujíma.

Rozmýšľali ste niekedy nad tým ako vzniká článok na blog? Nielen ten čisto písaný, ale aj taký, kde sú fotografie produktov, líčenia, či lahodne vyzerajúcich pokrmov? Kým som nezačala písať svoj, ja ho nazvem skôr „môj malý ženský magazín“, nemala som ani poňatia, koľko času raz tomuto môjmu hobby budem venovať.

V čase, kedy začali vznikať blogy, som mala predstavu mať svoj „malý virtuálny časopis“. V podstate sa tento malý nenápadný sník aj stal skutočnosťou.

Viete prečo článok na blog nevytvorím za 5 minúť?

čítajte nižšie..

Článok na blog nevytvorím za 5 minút

Tak si to poďme rozobrať. Tém na písanie mám v hlave veľa, a keď si ich nezapíšem, zabudnem. Asi tak, ako všetky ženy, ktoré už majú deti. Nechcem sa žiadnej žienky dotknúť, možno nás až toľko nie je. Ale s týmto názorom sa stretávam aj u iných maminiek a obzvlášť u tých, ktoré pracujú aj popri naozaj malých deťoch.

Mamy blogerky stále niečo vymýšľajú. Musíte im to odpustiť, aj keď sa to už nedá počúvať. Pretože potrebujú pocit sebarealizácie a občas aj „tichú“ domácnosť. Mama blogerka potrebuje občas ticho, aby mohla toho svojho neutíchajúceho a kreatívneho ducha niekde rozbaliť.

Môj „malý virtuálny časopis“ môj blog ELIMAKEUPARTISTBLOG, nemá byť o len o problematike makeupu. ELI je skratka z môjho mena Eliška a MAKEUPARTIST preto, pretože prácu makeupartistky robím viac než 20 rokov. Táto práca zahŕňala v sebe nielen líčenie, vlasy, ale i poradenstvá ohľade pleti. V pleti sa dosť dobre vyznám a cítim jej potreby.

Video Bloger roka 2018 zostrih

MAKEUP, PLEŤ, STAROSTLIVOSŤ O PLEŤ A VLASY SÚ ÚZKO PREPOJENÉ
  • TÉMA je teda rozhodnutá (som veľmi rada, keď mi napíšete, o čom chcete čítať, alebo čo chcete vidieť v tutoriáloch)
  • PRÍPRAVA ČLÁNKU

S niektorými kozmetickými spoločnosťami mám spoluprácu. Posielajú novinky, alebo produkty, ktoré môžem otestovať a o nich napísať. Ak sa mi páčia, zahrniem ich do témy, ktorú mám v hlave. Ako vizážistka viem produkty používať na svoju prácu, preto je to pre mňa dvojité využitie. Ak sa mi z rôznych dôvodov nepáčia, ale môžu sa hodiť inej žene, spomeniem to v článku. Asi bude dobré, dať si konkrétny prípad nejakej témy, o ktorej som už písala.

TAK NAPRÍKLAD

https://www.elimakeupartistblog.com/test-riaseniek-bronx-colors-dermacol-a-trend-it-up/

Samozrejme, že mi nevyhovuje všetko, čo je spomenuté v článku (najmä preto, že som v tom čase mala naozaj mini piďi riasy), ale to čo nevyhovuje mne, môže byť skvelé pre inú ženu. Preto ja svoj blog nepíšem úplne ako subjektívny názor užívateľa, ale ako skôr pohľad vizážistky.

PRÍPRAVA PRODUKTOV PRE ČLÁNOK NA BLOG

Keď už mám všetky produkty vyskúšané, je čas ich dať dokopy, a vymyslieť, s čím by mohli vyzerať dobre na fotke. Mám dve plné krabice rôznych chutných drobností. Zhromažďujem pekné obaly od produktov, mydielok, čohokoľvek čo ulahodí môjmu oku. Niekedy behám po našej záhrade s nožničkami, a narýchlo hľadám pekné listy, stonky, kvietky, no čokoľvek živé a fotogenické. Viete, ako sa volá fotka produktov, ktorú často vidíte na Instagrame a pod ňou more srdiečok? Volajú sa to FLATLAY fotky. Nie je totiž jedno, ako produkty umiestnite, s čím ich zladíte, a vôbec, ako výsledný efekt bude vyzerať.

FILTER NEPOMÔŽE ZLEJ KOMPOZÍCII. Potom to vyzerá tak, že pozeráte 1000x cez display, a prestavujete, otvárate či meníte polohu kozmetických produktov. O svetle ani nehovorím, to je kapitola sama o sebe. Tí, ktorí sledujú už moje tri roky blogovania, viete, že som prvé roky fungovala na inej platforme blogu. A ten môj blog sa tiež volal inak –  elimakeupartist.sk. Keď si pozriete staré fotografie, je to podľa mňa čistá katastrofa. Fotila som na horší mobil, a najmä kým sme nepostavili podkrovie, nemala som vôbec žiadne svetlo. Preto som často fotila vonku. No nebolo to ono. Prešla som si touto dlhou cestou, a na moje staré fotky sa už nedokážem ani pozrieť:). Dnes fotím na mobil, ktorý robí skvelé fotky, využívam rôzne apky na úpravu fotiek, ale dostala som k narodeninám túžobne očakávaný foťák, a tak sa snažím niektoré veci fotiť na ňom.

Článok na blog nevytvorím za 5 minút

Môžem vám ukázať moje krásne nové miesto na fotenie? A nielen na fotenie….
youtube, LIVE vysielanie na Instagram…

Každá žena túži po svojom malom ženskom kútiku. Muži vraj potrebujú svoju jaskyňu, ja som si skromne želala len super biely krásny toaletný stolík na fotenie. :))

V mojom prípade spĺňa funkciu na blogovanie, a točenie tutoriálov. Postupne dolaďujem predmety, ktoré na tomto toaletnom stolíku alebo v jeho okolí chcem mať.  Ale moje sny sa plnia, a ja vám aj chcem povedať ako. Dotknem sa tejto témy len okrajovo, pretože chystám článok aj na tému „nášho malého privátneho priestoru“.

Konkrétne tento toaletný stolík som si zaobstarala cez FAVI.SK. Mnohé tento internetový portál bývania poznáte. Združujú najviac stránok spojených s bývaním. A práve oni mi pomohli splniť jeden z mojich narodeninových darčekov. O tom ešte niekedy v inom článku. Keď som pred rokom začala riešiť toaletné stolíky, a nič som nevybrala, postupne to odišlo do stratena. Ale biely stolík na fotenie a aj priestor, kde vám môžem porozprávať o všetkom čo vám môže pomôcť, som stále nemala.

Až doteraz…

Článok na blog nevytvorím za 5 minút

Odteraz TU bude všetko vznikať. Tú vrchnú časť som si totiž nepripevnila nastálo, a preto viem tento stolík využiť rôznym spôsobom. Ako dokonalé biele pozadie, i ako odkladací priestor a pozadie k tutoriálom. Najviac ma bavilo, že som nemusela behať cez x stránok a všetko som našla pod jednou strechou na FAVI. Dokonca som si ho takmer celý zmontovala sama, a to už je čo povedať. :))

Ja viem, že to začína byť dlhé, ale prosím vytrvajte v tomto čítaní…

Keď som vyhrala Beauty kategóriu súťaže Bloger roka 2018, spýtali sa ma v Botanickej záhrade (prebehlo tam odovzdanie certifikátu a ceny od partnera, Yves Rocher kozmetiky), ako to stíham pri dvoch malinkých deťoch. Vysvetľovala som, že po prvé, treba veľmi chcieť. A po druhé, vytvoriť si určitú stratégiu. Jeden deň sa málokedy dá všetko stihnúť. Teraz hovorím len o fotení produktov. Nie o písaní. To sa píše aj týždeň. Jeden deň nachystať produkty, a vyniesť ich do podkrovia. Večer aspoň začať aranžovať a zohnať ku nim tie spomínané rôzne predmety. A tretí deň sa môže fotiť, keď vám deti na obed zaspia. To potom chodíte po špičkách a dúfate, že to stihnete nafotiť:))

Tak máme nafotené, a nejaký čas zohráva i úprava fotiek v apkách. Poďme ďalej, otváram počítač a idem písať…

Prvú vec čo riešim je nadpis či titulok k téme. Ide o to, že mi záleží na tom, aby vás článok zaujal svojím titulkom a zároveň bol vyhľadávateľný. Naučila som sa aké kľúče používať na to, aby bol pre vás článok zaujateľný. Nie vždy mi to vyjde, ale je to v každom prípade zaujímavé. Hrám sa na takého malého copywritera. A úprimne, niekedy je to tá najťažšia vec na článku.

Titulok som vyriešila povedzme za polhodinu až hodinu z môjho drahého času. Niekedy je to rýchle a niekedy mi to už proste nemyslí:). Začínam písať a tento proces mi môže podľa času trvať niekoľko dní. Je to z dôvodu, že využívam obedňajší čas, keď deti spia. Vzhľadom nato, že chcem robiť častejšie LIVE VYSIELANIA NA MOJOM INSTAGRAME. Rovnako ich plánujem zostrihať na kratšie a zavesiť na Igtv alebo Youtube (tí, ktorí nevedia: je to niečo podobné ako Youtube, ale funguje to v rámci Instagramu).

Článok je takmer hotový, čo ďalej…

PROCES KONTROLY, OPAKOVANÉHO ČÍTANIA, A OTÁZKY…ZODPOVEDALA  SOM VŠETKY VAŚE MOŽNÉ OTÁZKY?

Často uvažujem, či je článok napísaný tak, aby ste mu čo najviac rozumeli. Dostala som od vás správy, že si žiadate viac osobných mojich fotiek, kde som mám priamo na sebe ukázaný niektorý produkt na líčenie. Môžem vám sľúbiť, že sa dočkáte. Disponujem lepšou technikou, takže aj to bude.

Opakovane čítam po sebe text, opravujem gramatické chybyčky krásy (niežeby som gramatiku neovládala, som na ňu zaťažená, ale začína sa mi stávať, že odrazu neviem či sa niečo píše tak alebo tak). Netuším čím sa toto deje. Žeby vekom??? Snáď nie:)

Neustále si dávam náhľad a opravujem drobné chyby v texte, oddeľujem odstavce, dopĺňam fotky, a snažím sa premyslieť, či som naozaj nič nezabudla.

Článok je hotový, čo sa teraz udeje….

Je potrebné vyrobiť jeho krátku verziu s prelinkom na blog a hodiť ho do programu, ktorý ho rozpošle tým, ktorí odoberajú newsletter.

Od tohto momentu začína propagácia tohto článku, pretože jeho čítanosť závisí NAJVIAC OD VÁS. Dnes je google zahltený informáciami a koho hodí na prvé miesta závisí od čítanosti a zaujímavosti článku. 

To znamená, a teraz sa budem opakovať ako som písala v článku PREČO SOM ZAČALA BLOGOVAŤ (odporúčam prečítať, zaujímavé čítanie), že VAŠA spätná väzba je tak dôležitá, ako si možno ani predstaviť neviete. Vaše lajky, komentáre, zdieľania, to všetko môžete urobiť preto, lebo nás ↓

  1. máte radi (myslím všeobecne blogerov)
  2. páči sa vám článok a jednoznačne vám pomohol niečo vyriešiť
  3. spríjemnil vám malú chvíľku dňa a možno i rozosmial

Chápete?  Ide o určitý spôsob vyjadrenia VĎAČNOSTI. Nezabúdajme na ňu. Možno i vaše kamošky potrebujú radu, možno hľadajú nový makeup, možno ich trápia pigmentácie, možno im ten článok pomôže. NEHANBITE SA ZDIEĽAŤ. Nielen recepty, alebo pikošky, ktoré otriasli svetom showbiznisu. Najmä to druhé naozaj nikomu nepomôže, len vzbudí ďalšiu vlnu pohoršenia a ohovárania.

Vraciam sa opäť ku môjmu už propagovanému článku. Občas zaplatím nejakému článku reklamu na Facebooku, ale poviem vám, že keď mi ho zazdieľate len povedzme piati, vidí a prečíta si ho dosť veľké množstvo ľudí. A keď k tomu ešte napíšete niečo ako „inšpirácia“, „baby toto sa nám zíde vedieť“ ….bla bla bla, tak je to od vás ÚPLNE ŽE NAJVIAC.

ĎAKUJEM, že ste dočítali až sem:)

Celý článok a jeho príprava takto môže trvať okolo 10 a viac hodín. Niekedy to skúsim spočítať.

K záveru. Som rada. že vám moje články pomáhajú, stojí mi to za tú námahu  a mám veľký pocit sebarealizácie a užitočnosti. Je pravdepodobné, že moje LIVE vysielania na Instagrame nahrám na ich IGTV (ak mi to pôjde, zatiaľ to veľmi nejde) a určite ich ponahrávam na youtube, nech si pri tom varení máte čo počúvať. 

Ak som vás aspoň trochu pobavila, dajte tomuto článku ♥ a zazdieľajte. Môžete tak urobiť priamo pod článkom, kde nájdete ikony možností cez google +, facebook a Bloglovin.

Btw. Tá zaujímavá kvetina (na fotke s toaletným stolíkom),bola darčekom ku mojim narodeninám od priateľov a dokonale dotvára moje videá. Źienku, ktorá to vyrába nájdete i na jej Instagrame.

Majte krásny deň

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdielajte s kamarátkou

Comments

  1. Som ti vdacna, ze pises tento tvoj „mini magazin“. Velmi rada citam, pretoze si zapamatam viac ako z pozerania blogov, aj ked tie tiez rada pozeram😃
    Drzim ti palce a prajem vela uspechov!!!

    • som rada, že si sa začítala:) je pravda, že i ja sa viac zapamätám čítaním. Tak bude raz do týždňa článok a mini infošky na Instagrame pod fotkami a videá

  2. Je super ako to zvládaš Eliška. Obdivujem tvoju usilovnosť a prácu, ktorú robíš. Inšpiruje ma to, viem aké je to celé náročné. Držím ti palce a želám ti nech sa ti darí.

    • Ďakujem pekne. Pravdou je, že aj keď to zvládam, tak to niekedy skôr nezvládam. Niekedy si hovorím, či by mi nebolo lepšie bez týchto mojich záležitostí ako sociálne siete, blog alebo práca. Ale na druhej strane, už teraz cítim, že miestami správam ako tie moje deti. A keby som nepísala a neriešila moje hobby? Ako by som sa vôbec správala potom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Copyright © 2024 Elimakeupartistblog.com · Created by nic.sk