Prečo som začala blogovať a kto je bloger

Ahojte krásky,

dnes to bude nezvyčajný post. Cítim, že prišiel čas napísať viac o tom, prečo som vlastne začala blogovať. Tento článok nebude o produktoch a o radách. Bude viac o mne a o tom, čo vlastne znamená slovo „blog“ alebo „bloger“, a ako to funguje. Budem čakať vašu spätnú väzbu, pretože tak ako sa už zmienim v článku, je veľmi dôležitá. Nezačala som blogovať z rozmaru. Blogovať znamená vyjadriť svoje myšlienky a odovzdať sa ďalej, no pre niekoho to môže byť  len moderné, lebo to robia „všetci“.

PREČO SOM ZAČALA BLOGOVAŤ?

Niektorí ma už poznáte dlho a stretávali sme sa v parfumériách pri mojich poradenských líčiacich akciách. Pracovala som postupne pre rôzne selektívne (luxusnejšie) značky, a pomáhala som vám nájsť ten správny kozmetický prípravok a niekedy sme si len tak pokecali. Milovala som svoju prácu a vždy som k ľuďom pristupovala ako ku svojim priateľom. Nebrala som svoju prácu ako „job“, ale ako vášeň, hobby, niečo, čo ma napĺňa radosťou. Zo začiatku som fungovala celé dni, moja práca pre vás bola popretkávaná rôznymi inými jobmi od prehliadok, rôznych fotení, či svadieb. Toto obdobie trvalo možno aj 15 rokov.

Neskôr, keď som tempo zvoľnila, (bolo to už naozaj prepotrebné), ma začala obchádzať myšlienka začať písať o tom, čo ovládam najlepšie. Úplnou náhodou som začala písať pre český modelingový a módny portál. Boli to skôr také moje malé začiatky. Aj keď, vyšiel mi tam jeden neskutočne inšpiratívny rozhovor s mojím kolegom, vizážistkom z Guerlainu (pre túto značku som pracovala ako poslednú). Tento článok plánujem stiahnuť a prehodiť ho sem. Mnoho otázok, ktoré som mu položila sú stále aktuálne.

Prečo som začala písať blog?

STARÝ BLOG

Asi pred 2-3 rokmi som si založila blog na Bloggerovi a začala som blogovať. Je to taká jednoduchšia platforma, ktorú si viete nastaviť samé, ale trošku som sa s tým aj natrápila. Ten blog sa volá elimakeupartist.sk  a je ešte stále dostupný. V dnešnej dobe nájdete všetky články, ktoré v minulosti vyšli na starom blogu tam, ale zároveň sú všetky prehodené do WordPressu. Je tam viditeľný rozdiel, kvôli starým parametrom. Ak niečo hľadáte zo starých článkov, nájdete to tam i na novom blogu.

Postupne som naberala skúsenosti a po čase som zistila, že je pre mňa tento typ blogu/plaftormy (to, ako to vyzerá a čo to poskytuje), nedostatočný. Najmä, keď som si pozrela iné blogy, ktoré boli vizuálne nádherné a robené vo WordPresse (v tejto platforme je robené obrovské množstvo stránok a magazínov).

Zo začiatku som nemala čas na písanie. Ani  som netušila, že bloger má mať 80% fotiek z vlastnej tvorby a nie prevzatých z webu. Prišla aj ponuka písať pre web eva.sk , ale po prvom článku sme sa dohodli, že to asi význam nemá. Tento web je totiž určený pre vekovú kategóriu okolo 25. A podľa redaktoriek som mala „oldschoolový typ písania“. Potom som to pochopila. Neviem písať „moderným“ spôsobom, pretože sa tak vôbec nevyjadrujem. Neviem používať kopec anglických názvov. Vôbec netuším, čo mnohé znamenajú. Keď čítam niektoré časopisy, ja už vôbec neviem o čom čítam.  :))))

Niekedy si prídem úplne mimo zo slov, ktoré mladí blogeri používajú.  Pýtam sa svojej 17 ročnej susedky, čo to znamená? Najlepšie je, že ani ona mnohé neovláda. Takže možno žijeme na inej planéte. Nemáte s tým problém aj vy?

Znamená to, že som stará? Alebo som dozrela na iný typ čítania?

Prečo som začala blogovať?

Faktom zostáva, že aj v písaní sa menia časy. Aspoň čo sa týka nejakých magazínov pre ženy, ktoré majú cieľovú skupinu napríklad 18 až 25.  A úplne inak sa píše pre baby nad 30. Všimnite si ten rozdiel. Navyše je angličtina popretkávaná cez slovenčinu krížom-krážom a to je dnes trendy. Tiež na zamyslenie.

Pre mňa je dôležité poskytnúť taký obsah, ktorému budete rozumieť . Článok sa niekedy nedá napísať pár vetami, lebo obsah by bol nedostatočný. Čo by ste z toho mali, keď by ste vlastne vôbec nedostali informáciu, kvôli ktorej ste článok otvorili?

Uvedomila som si, že som otvorila článok na webe, ktorý mal závratný titulok, a po prečítaní 10 viet, som ho zavrela. Vôbec som nevedela, o čom ten článok bol. Nič mi to nedalo, len som stratila pár minút drahocenného času.

Začínam narážať na to, že čítať blogy je dnes nielen moderné, ale ak si nájdete tie svoje obľúbené, tak sú i prínosné. Či už sú to fashion blogy, blogy o varení a pečení, alebo blogy o myšlienkach ľudí, ktorí prežívajú ťažké obdobie.  

AKÝ MÁ BYŤ BLOGER?

Blogovať znamená, vyjadriť svoje myšlienky, a svoje skúsenosti posúvať ďalej. Bloger je človek, ktorý sa svojmu blogu venuje takmer tak ako svojej práci. Je to jeho koníček a niekedy i živobytie (skôr zriedka). Robíme to skrátka preto, že nás to baví.

  • bloger má písať pravdu, keď recenzuje produkty, alebo čokoľvek
  • firma, ktorá si blogera najme, či už za honorár alebo za barter, musí očakávať názor, ktorý nemusí byť vždy len pozitívny
  • bloger si mi mal vážiť svoj čas a energiu, a uvedomiť si, že pre hociktorú firmu je to ten NAJLACNEJŠÍ A NAJLEPŠÍ TIP REKLAMY! Hocijaký iný typ reklamy ako napríklad stránka v časopise by ho vyšla na tisíce eur.

PROSÍM ČÍTAJTE DO KONCA ..

MYSLÍTE, ŽE SOM SA POSUNULA?

Vďaka svojmu blogu som sa mnohému naučila. Technicky som prelúskala tvorbu starého blogu a pri tomto novom som sa musela tiež mnohému priučiť. V mnohom mi veľmi pomohla skupina „Online lidri“ na Facebooku, kde sa riešia rôzne problémy spojené so životom v sociálnych sieťach, webkách  a podobne. Instagram je nevyčerpateľný zdroj inšpirácie a sledovania rôznych blogeriek.

Jednoznačne som sa pokúsila zmeniť to, ako vyzerali moje fotky. Totiž donedávna sme v dome nemali dobré miesto s denným svetlom, takže som využívala fotenie vonku, a „lightbox“ (taká krabica s led osvetlením). Avšak odkedy už svetlo vo vnútri mám, učím sa robiť tie správne blogové fotky, ktoré budú pre vás príťažlivé. Produktové fotenie sa mi fakt zapáčilo. To, ako vymýšľam, čo by sa k tomu hodilo, knižky, kvety, šperky, niečo, čo dotvorí fotku. Je to kreatívne a ja viem, že to robím preto, že sa momentálne nemôžem svojej práci vizážistiky venovať tak často, ako v minulom období. Samozrejme kvôli detičkám, ktoré sú ešte maličké. Ale zároveň ma to naučilo toľkým veciam, že sa blogovaniu budem venovať ešte veľmi dlho, ak nie naveky:)

Prečo som začala blogovať?

Dôležitý fakt „EMPATIE“ mi dochádzal skoro 3 roky.

Len nedávno som pochopila, o čom má byť samotný text. Že „EMPATIA“ je alfou a omegou napísania dobrého a zrozumiteľného článku. V minulosti som síce písala ja vám, ale dívala som sa na text svojimi očami. Nie vašimi. Čiže ja, ako vizážistka, som tomu rozumela, ale vy mnohým veciam nie. A len nedávno som pochopila, že sa musím pri písaní do vás vžiť. Že pri každej téme vás napadne mnoho otázok, ktoré by som ja považovala za samozrejmosť. A tak si PÍSANIE užívam viac ako predtým.

Digitálny marketing a ja

Pojem „digitálny marketing“ je v podstate veľmi kreatívne odvetvie marketingu. Dnes mnohé firmy vedia, že musia byť na sociálnych sieťach, ak má byť o ne záujem. Ale to, ako spravovať sociálne siete, Facebook, Instagram i Linkedin (najpoužívanejšie u nás), nie je vôbec tak jednoduché a zaberie veľa času. Ak by som raz nechcela robiť vizážistku, hľadala by som si prácu v digitálnej brandži. Čas, ktorý venujem sociálnym sieťam a svojmu prezentovaniu, je fakt náročný.

To, ako je napísaný blog je jedna vec. To, ako sa prezentuje medzi vami je vec druhá. Chcem tým povedať, že to, koľko ľudí číta blog závisí vo veľkej miere od sociálnych sietí. Dnes je už totiž tak obrovský pretlak blogov, že orientovať sa medzi nimi, nájsť ten, ktorý by sa vám páčil, trvá viac času, ako predtým. Málokto z nás, totiž prejde viac ako prvé dve stránky v googli, keď hľadá napríklad recenzie.

My blogeri sa snažíme písať o veciach, ku ktorým máme blízko, a ktoré by vás mohli zaujímať. Ale tiež potrebujeme od vás niečo naspäť.

Pýtate sa, v čom nám môžete pomôcť?

Je to veľmi jednoduché.

  • LAJKOVAŤ- čiže označiť, že sa vám niečo páči, keď sa vám páči ♥
  • SLEDOVAŤ nás či už na Instagrame (follow alebo sleduj) alebo Facebook (dať páči sa na stránku, alebo zapnúť upozornenia)
  • ak sa vám niečo páči, tak i ZDIEĽAŤ.  Možno by ste boli radi, aby aj vaše kamošky videli a oboznámili sa s niečím, čo má pre vás nejakú cenu informácie)
  • YOUTUBE ODBERY – ak nás chcete sledovať aj na youtube, zadať si ODBER A ZAPNÚT „ZVONČEK“
  • KOMENTOVAŤ – či už na sociálnych sieťach, či priamo pod blogom. Napíšte pravdu. Či vám článok niečo dal, ako sa po ňom cítite, či chcete článok na iné témy atď.
  • kto nie je na sociálnych sieťach, alebo nemá čas soc.siete navštevať, nech ZADÁ ODBER NEWSLETRU PRIAMO NA BLOGU.(Okienko, ktoré sa otvorí po pár sekundách, takto máte stále aktuálne informácie)
PREČO TO MÁTE ROBIŤ?

Jednoduchá odpoveď. Pretože si vážite náš čas a energiu, ktorú sme do článku vložili. Pretože nám chcete vyjadriť sympatie a ak sa vám články páčia, je normálne to vyjadriť, aj keď je to vec sociálnej siete a nevidíme sa. Je zaujímavé, že mi napíšete do súkromnej správy, ale do verejného komentu to nedáte. Nebojte sa vyjadriť pocity a otázky, ktoré vás napadnú, keď si prečítate článok.

Ja chápem, že nemáte veľa času, a že tento druh komunikácie riešia skôr veľmi mladí ľudia, ktorí majú určite viac času ako ja alebo vy. Ale pre nás blogerov, je nesmierne dôležité vidieť, že sa vám naše články páčia. Bez toho to nemá zmysel. Je to o ničom.  Nás to posúva dopredu. Motivuje nás to, snažíme sa vylepšovať text, fotky, témy.. 

Dôležitým faktom je i to, že u sociálnych sietí sa neustále mení algoritmus. Čo to je? Je to akoby nejaká matematická rovnica, ktorú programátori stále menia a podľa toho sa vám zjavia alebo nezjavia nové informácie na sieťach. Napríklad. Ja mám na Fanpage na FB okolo 4000 ľudí. Ale nový príspevok vidia len 4%. A tieto percentá sa menia. Facebook, iné siete, google to všetko funguje na tom, koľko klikáte, ako dlho sa tam zdržíte, koľko zdieľate alebo komentujete. Týka sa to rovnako i youtube. Samozrejme hrá v tom dôležitú úlohu SEO, to znamená, aký mám názov vo vyhľadávaní, ako sa mi často kľúčové slová opakujú v texte atď… toto je veľmi zaujímavá téma, a toto všetko som sa učila za pochodu a najmä pri dvoch veľmi malých deťoch.

Prečo som začala blogovať?

AKO VZNIKÁ NOVÝ ČLÁNOK NA BLOG

Väčšinou mi vyjde jeden maximálne dva články za týždeň. Nestíham napísať viac. Jednej téme venujem v priemere okolo 7 a viac hodín. Táto príprava zahŕňa fotenie produktov, príprava k samotnému textu (kľúčové slová..), písanie a propagácia na sociálnych sieťach. Som presvedčená, že je to tak akurát. Priveľa nových príspevkoch by nebolo vôbec zaujímavých a takto občas niečo prestriedam s youtubom. Asi už viete, že som si založila youtubový kanál YOUTUBE ELIMAKEUPARTISTBLOG, ktorý bude takým sprevádzačom blogu a zároveň sa dúfam časom dostanem i k nejakému líčeniu.

Btw, k tomuto článku som asi 3x menila fotky, pretože som nebola spokojná. Jedna z dobrých vlastností, ktoré cibrím na blogu, je perfekcionizmus v práci:)

Je toho strašne veľa, čo by sa tu dalo povedať. Ak by vás niečo zaujímalo, kľudne píšte do komentov.

PROSBA NA DOBRÚ VEC

Začala súťaž Bloger roka 2018. Som nominovaná a zbieram hlasy pre svoj blog. Každý hlas je 1 SMS v hodnote 0,50,- Eur. Tento výťažok ide nadácii „KRIŽOVATKA “ – prístroje na monitorovanie dychu bábätiek. Každý môžete poslať max 5 sms z jedného telefónneho čísla. Ak by ste sa rozhodli dať mi hlas a zároveň pre takto dobrú vec, pošlite SMS : BLOGER medzera 332 na číslo 6661

Vopred ďakujeme

Budem veľmi rada, ak si zadáte odber newsletra  z môjho blogu (to okno, čo na vás vyskočí) a taktiež odber na youtubovom kanáli.

Najbližšie články budú o prírodnej kozmetike, ktorú momentálne testujem. Ďakujem za prečítanie a držte sa:)

krásny deň:)

Zdielajte s kamarátkou

Comments

  1. Veľmi príjemný článok:))po veľmi dlhej dobe som si prečítala niečo až do konca:)
    Vieš príjemne a pútavo písať a hlavne s Láskou,je to cítiť:)

    • Práve som odpadla a vyčarila si mi na tvári širokýýý úsmev. Ďakujem za koment, veľmi pekne. Práve si mi spravila tento deň ešte krajším ako bol.

  2. Oh, najradšej by som Vás objala za to, ako krásne ste to napísali. Tiež píšem blogy (o inšpiratívnych osobnostiach) a nijako na to neživí, hoci mi to zaberá kopec času. Preto VEĽMI ĎAKUJEM za tento Váš úprimný blog. Nech sa Vám všetko darí.

    • Katarína ďakujem, presne pre toto som napísala tento typ článku. A mala som to tak dlho na pláne. Za vaše objatie straašne ďakujem, musím kuk na Váš blog. Musíme sa predsa podporovať.

  3. Zlatko ako si písala -“ som stará ked píšem “old school” – nemyslím si. Ver, že na svojom blogu nájdeš aj zrelé ženy ktoré si práve tvoje písanie veľmi radi prečítajú a porozumejú . Držím päste ✊🏼😉

    • Vieš Inge, len keby tie zrelšie ženy tie blogy čítali viac, resp. to je vecou i sociálnych sietí. Každému chýba čas. Preto som začala písať, lebo som si uvedomila, že však, ja som úplne iná veková a cieľová skupina. A nad 30 a viac je málo blogeriek, teda keď sme pri blogoch.

  4. Eli pises stale lepsie a lepsie- maloktore clanky vo mne vzbudia taku silnu emociu a chut precitat si nieco aj nabuduce. Len tak dalej😁

    • Ďakujem, asi sa to tak cibrí tými článkami, a plus, keď sa dá čítam ako písať články, videá a všetky tie veci, a potom…sa zamyslím, a naozaj, veď prečo ma to nenapadlo skôr.

  5. Tlieskam ti kolegynka 😀 Velmi pekne, pravdivo a uprimne napisane. Drzim ti palce o to viac, ze je uz naozaj pretlak toho akoze moderneho, sucasneho, wow-efektoveho a povrchneho. Ty vies o com hovoris, o com pises a verim, ze si tvoj Blog najde stale viac citatelov, lebo je tu stale velmi vela ludi, ktori chcu naozaj ziskavat cenne informacie a nie byt iba „naoko“ ohureni. Takze i ja ti velmi DAKUJEM <3

    • Mooc dakujem za tento koment, nikdy som si nemyslela, že ma to až tak chytí.. asi to spravili detičky, inak by som fachčila so štetcami a hrebeňmi od rána do večera, a na blog by nikdy neprišlo

  6. Eliška, váš blog patrí k tým zopár blogom, ktoré dnes čítam. Kedysi ich bolo viac, no dnes už čítam naozaj len zopár blogov. Sama som vždy blogovala. Najskôr to bol kreatívny blog pre maminky, potom 8 rokov beauty blog (môj manžel patril do tímu ľudí, ktorí spúšťali WordPress na Slovensku, takže od začiatku to bola práve táto platforma), neskôr cestovateľský blog v ANJ (ten je ešte aktívny, ale neprispievam doňho), no postupne vo mne doznelo rozhodnutie, že chcem písať skôr pre web, než viesť osobný blog. A tak dnes napĺňam obsahom web pre ženy. A to by som nebola ja, keby som tam nemala aj malé beauty okienko .-)

    Musím sa priznať, že z čias môjho beauty blogovania som mala zopár krásnych zážitkov z beauty promo akcií, no na druhej strane ma pri niektorých kozmetických spoločnosti ich prístup doslova zarážal. Tak či onak, držím Vám vo vašej práci palce. Je príjemné sledovať keď niekto robí to, čo ho naozaj baví <3

    • Lucia ďakujem, ja som sa bola pozrieť už dávno na Vašom blogu, aký je to dnes ten web? ono, ani ja som pôvodne nemala v úmysle písať akoby len svoj blog, ale tak celkovo akobý svoj malý web pre ženy. Ale teraz som vôbec rada, že stíham ako stíham, uvidíme v budúcnosti, ale baví ma to. A keď vidím, že tie moje klientky, ktorým sa teraz nemôžem venovať, už nakupujú podľa toho, že im to pomôže, tak je to skvelé. Ďakujem, že ma čítate, aj že ste mi to napísali. Vážim si to a napíšte mi ten web:)

  7. Krasne napisane, ja som na tom asi podobne, ze mal oldschool pisanie:)) a s fotkami mam problem – zacinam spolupracovat s fotografkou, kedze outfity si sama na sebe neviem odfotit – je to velmi amaterske na balkone so samospustou:)
    A klobuk dole pred tvojim umenim make-upu, jedna vec je vytvorit pekne licenie (co sa ucim) a druha vec je aj ho nafotit, ty mas obe v malicku:)
    A drzim palce v blogerovi a gratulujem k postupu do finale!

    • ahoj Alexandra, dakujem, tento článok sa stal mojím srdcovým. A čo sa týka tvojho fotenia outfitov, no potrebuješ fotografa. Ja stále fotím mobilom (samsung s7 edge) plus používam rôzne aplikácie, dokonca ak si videla prvý tutoriál, tiež je spravený a dokonca v programe urobený telefonom. V lete budem mať narodeniny a dúfam, že si doprajem foták, baví ma fotiť produkty. Nafotiť líčenie, to mi moc nejde, aspon zatial. Ďakujem k blahoželaniu, uvidíme čo to dá. POsielam tam brata, keďže od detí sa nedostanem:)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Copyright © 2024 Elimakeupartistblog.com · Created by nic.sk