HYPERPIGMENTÁCIE A AKO NA NE

Hyperpigmentácie alebo inak povedané tmavé škvrny na tvári sú jedna z najčastejších vecí, ktoré vás trápia. Povedala by som, že takmer každá jedna žena skôr alebo neskôr zistí, že má na tvári pigmentovú škvrnu. Sú i výnimky, no zväčša je to tak, ako hovorím.

Boj s nimi je na dlhé trate. Nie je to o jednom produkte. Je to o systéme. Žiadne sérum, krém či maska nedokáže zmazať pigmentovú škvrnu len tak behom jedného použitia. Existujú však produkty a účinné látky v nich, ktoré systematicky pôsobia na ich zjemnenie, niekedy až úplné odstránenie. Výsledok je však závislý na mnohých faktoroch. Vyhýbanie sa slnku, vysokom ochrannom faktore, hĺbke pigmentovej škvrny, vnútornej predispozície atď.

hyperpigmentácie a ako na ne

HYPERPIGMENTÁCIE A AKO NA NE

Najprv si vysvetlime, prečo vznikajú pigmentové škvrny a ich základné deleni:

PIGMENTÁCIE – príčinou je slnečné žiarenie, jazvičky po akné, nevhodné a neprimerané vytláčanie vyrážok, rypkanie sa v nich až do krvi

MELAZMA – príčinou sú hormonálne zmeny v tehotenstve, menopauza, hormonálna antikoncepcia, ale aj niektoré choroby, celiakia, lupus atď. Výzorovo sú to lokálne výrazné pigmentové škvrny, ktoré sú často i na naozaj svetlej koži a tak sú mimoriadne viditeľné. Melazma dokáže zmiznúť sama. V tehotenstve sa vyskytuje, aj sa často po pôrode a dojčení stratí.

hyperpigmentácie a ako na ne

Niektoré zložky, ktoré majú priamy vplyv na pigmentácie nie sú vhodné v období tehotenstva. Sú to zložky ako retinol, arbutín, rezorcín, hydrochinón, formaldehyd.

Vhodné aktívne látky (o ktorých sa často diskutuje či áno alebo nie) sú: kyselina azealová, niacinamid, vitamín C, kyselina salycilová do 2%, prírodný retinol čiže bakuchoil, derivát retinolu – retinyl palmitát v malinkom množstve, resveratrol, kyselina ferulová, hyalurónová, kofeínové séra, antioxidanty, chemické i minerálne spf-ká.

Príklad: retinyl palmitát sa nachádza bežne v kozmetike. Tehuľky sa ho boja, no v mnohých produktoch je naozaj vo veľmi malej koncentrácii a jeho účinok na bielenie je minimálny. Nie je dôvod sa ho báť. Avšak, v rôznych článkoch na webe nájdete rôzne informácie. Preto ku všetkému pristupujte s rozumom. Tehotenstvo je obdobie, kedy vaša pleť potrebuje ochranu a hydratáciu. Neriešte pigmentácie, pretože toto obdobie je s nimi späté. Po pôrode sa im môžete začať venovať. Aj tu však s rozumom a radšej trochu počkajte. Pleť býva vplyvom hormónov citlivejšia, a preto môže na aktívne látky reagovať neprimerane.

Na sociálnych sieťach sledujem jednu dermatologičku menom Simona. Prikladám link na jej článok o melazme. Mnohé z týchto rád však aplikujte na všetky druhy pigmentácií.

Tento článok nemá byť o pigmentáciách ako takých. Tento článok má byť o mojich skúsenostiach a tiež vašich, s produktami, ktoré na ne fungujú.

hyperpigmentácie a ako na ne

HYPERPIGMENTÁCIE A AKO NA NE

KTORÉ PRODUKTY FUNGUJÚ?

Za posledných pár rokov sa stretávam s veľmi pozitívnym výsledkom u metódy domácej mezoterapie. Tento odkaz je na môj článok. Je však dôležité vedieť, ČO si na pleť aplikovať pomocou mikroihličkovania. Mikroihličkovanie prechádza hlbšie do kože. To je veľmi dôležité, ak sa pokúšame dostať aktívne látky na to správne miesto. Na takéto mikroihličkovanie sú vhodné len také koncentráty, ktoré sú balené ako sterilné ampulky.

Ktoré sterilné ampulky považujem za funkčné?

Intensive Brigthtening Ampoules sú ampulky určené na riešenie hyperpigmentácií a taktiež i rozšírených pórov. Aktívne látky, ktoré sú v nich obsiahnuté sú Arbutín, enzým Tyronináza, kyselina azealová, niacinamide, kyselina hyalurónová, rezorcín, a vitamín C. Všetky tieto zložky sú krásne naformulované na boj proti pigmentáciam. Ak sa vpravia do pokožky pomocou Mezostampu, tak docielite účinnejší efekt, ako topicky. (vklepaním).

hyperpigmentácie a ako na ne

Na začiatok je potrebné vypoužívať celú kúru naraz. Stampujete (pečiatkujete) sa však maximálne dva krát do týždňa. Pleť si musí trošku oddýchnuť od drobných ihiel. Zaceliť sa. Po vypoužívaní ampuliek nastáva možnosť udržiavačky. T.j. používanie Mezostampu a ampulky dva krát do týždňa. Takto môžete pokračovať ešte cca 2 mesiace a dáte si pauzu. Domácej mezoterapie sa báť nemusíte. Nie je to bolestivé.

Tip !

Vzhľadom na citlivosť zložiek na slniečko, je vhodné používať depigmentačné produkty v menej slnečných mesiacov. Ak ich chcete používať i naďalej, je nutné používať pravidelnú ochranu pred slnkom. Ak idete k moru, alebo na hory a slnku sa nedá absolútne vyhnúť, nepoužívajte ich vôbec.

Ochrana pleti pred slnkom a hyperpigmentácie

Ampulky sa používajú len vo večernej rutine. Po ampulke nasleduje už len večerný krém. Ráno je nutné pridať do svojej rutiny ochranu pleti pred slnkom. Nechceme predsa ďalšie pigmentové škvrny. Ideálne je používanie vysokých spf-iek. Napríklad Olival rada Professional Spf 50, alebo ALGA MARIS tónovací krém s faktorom 50. Alga Maris sú tónovacie krémy s vysokým faktorom, ktoré vám môžu nahradiť makeup. Sú z eshopu Bior, o ktorom sa ešte v najbližších mesiacoch budem zmieňovať.

hyperpigmentácie a ako na ne

Na Olival mám permanentný kód na 10% pre február ELISKA2. Na Envy Therapy chate sa môžeme bližšie poradiť o vašej rutine. Som jedna z poradkýň. Stačí si ma vyhľadať medzi poradcami a napísať mi správu. Ak som online, odpoviem hneď, ak nie som, napíšte mi správu a ja na ňu odpoviem čo najrýchlejšie. Pre produkty z eshopu Bior platí novo-vzniknutý kód ELISKA10.

BRIGHTENINGOVÉ AMPULKY
Z ENVY THERAPY
(pigmentácie aj po akné)

S brighteningovými ampulkami mám vynikajúce skúsenosti v boji proti hyperpigmentáciam. Týka sa to i jaziev a fliačkov po akné. Je veľmi dôležité povedať, že fliačky po akné nevznikajú len tak akoby sami od seba. Sú dôsledkom po výrazných zápalových procesoch, ale aj výsledkom po neodbornom „šťuchaním“. Ak sa začnete pohrávať s vyrážkami na tvári, tlačiť ich a zbadáte krv, je potrebné okamžite prestať. Ošetrite tieto miesta exfoliačnými tonikmi s kyselinkami (brighteningové tonikum Envy, alebo Olival pílingové tonikum). Takúto vyrážku nechajte na pokoji. A vyrážku len hydratujte. Cez deň je SPF nutnosť, aj keby ste zrovna nepoužívali mezoterapiu s brigtheningovými ampulkami.

hyperpigmentácie a ako na ne
Alga Maris SPF50

Základná rutina má obsahovať produkty, ktoré môžu zjednocovať pleť.  Majú brighteningové schopnosti. Samozrejme celý výber musí byť v spojitosti so stavom a typom pleti.

ILUMA IMAGE SKINCARE – EXFOLIAČNÝ SUPER ROZJASŇUJÚCI PRÁŠOK

Jeden z ďalších produktov, ktorý sa mi veľmi pozdáva, a som z neho nadšená je New Iluma Intense Brightening Exfoliating Powder. Tento exfoliačný púder zahrňte do rutiny. Pridajte si ho do vášho čistiaceho produktu (nie odličovača). Prípadne ho používajte samostatne na dennej báze. Už po prvom použití je viditeľný jasnejší efekt na pleti. Ja sama to na sebe pozorujem. A to som dosť veľký skeptik čo do výsledkov.:)

hyperpigmentácie a ako na ne

Pri rutine s ampulkami doporučujem takýto mikroexfoliačný púder zaradiť do rannej rutiny. Už nie je nutné používanie iného peelingu. Je to prášok, ktorý pri kontakte s vodou mení svoju textúru na jemnú pastu. Pleť si touto pastou vymasírujte a zmývate.

Kľúčovými zložkami je prášok z kokosového mlieka a ryže. Ďalšími sú enzýmy z ananásu a tekvice. Vitamín C je prírodný antioxidant, ktorý má taktiež pomáhať pri rozjasňovaní pleti. 

Image skincare je americká kozmetika, s ktorou sa robí najmä v salónoch. Má veľmi široké portfólio na rôzne problémy s pleťou. Je však možné objednávať aj priamo zo stránky. Stačí kliknúť na odkaz, ktorý som uviedla pri spomínanom exfoliačnom prášku. Tento produkt môžete používať i na telo. Nedá mi nespomenúť, že práve Image skincare má dokonalý makeup, ktorý som na sociálnych sieťach rozobrala už z každej strany. Pridávam link na jedno z mojich videí na Instagrame, aby ste vedeli o čom píšem. Spomínam ho v tomto článku preto, lebo je dokonalým výberom pre rôzne problémy s pleťou.

VIDEO KLIK NA LINK

Video o makeupoch Imageskincare

Vitamín C vo svojich rôznych podobách je zložka, ktorá ma čo robiť pri pigmentáciach. Je to však skôr podpora ako priamy expert na pigmentácie. Avšak ak ste dopoužívali spomínané Brighteningové ampulky, a chceli by ste skúsiť stampovať niečo iné, Vitaboost ampulky s 20% céčkom (Envy), sú vhodné. Doporučujem používanie produktov s vitamínom C v rutine niekoľkokrát do roka.

KYSELINY V BOJI PROTI HYPERPIGMENTÁCII

Mám tu ešte jeden zaujímavý produkt AJ proti pigmentáciám. Je však vhodný aj na pleť s akné, rozšírenými pórmi a celkovo zašednutou pokožkou. Clearing Night Peel je vynikajú chemický píling na nočné používanie. Je to novší produkt slovenskej dermo-kozmetiky Envy Therapy, ktorý mám odskúšaný a je wow. Viac by som ho riešila v spojení s problematickou pleťou, ktorá má nábeh práve na fliačky po akné, a ešte stále je tam pretrvávajúce aktívne akné.

V prípade používania nočného peelingu s jemným kyselinami už taktiež nepoužívate iný typ pílingu. Nechceme preexfoliovať pleť. To by viedlo k oslabenej kožnej bariére a tá k ďalším nepríjemnostiam.

Clearing night peel obsahuje jemnú, ale účinnú kyselinu jantárovú a azealovú. Tieto kyseliny sú zasadené do argánového a jojóbového oleja. Je dobre znášaný akoukoľvek pleťou. Pri suchšej pleti treba byť opatrnejší a peeling na noc používať maximálne raz do týždňa. Avšak aj pri tomto produkte platí, že pozorovanie je na mieste.

Ak by ste ucítili neobvyklý pocit, pálenie, svrbenie, niečo neznesiteľné, je potrebné peeling z pleti opláchnuť vodou a naniesť svoju bežnú rutinu. Ak je pleť suchšia a citlivejšia, vieme zjemniť produkt na pleti použitím následného krému. V klasickom prípade je Clearing night peel používaný na noc ako samostatný produkt.

TIP! Clearing night peel je možné používať i lokálne napríklad na rozšírené póry!

Boj proti hyperpigmentáciam nie je o jednom produkte, ale o SYSTÉME PRODUKTOV. 

Ak budete riešiť akékoľvek prípravky proti pigmentáciám, vždy je vhodnejšie obdobie na jeseň, zimu či skorú jar. S pribúdajúcim slnkom je nutné zvýšiť ochranu pleti, v lete používaním klobúkov a slnečných okuliarov. Avšak je všeobecne známe, že aj toto nemusí stačiť. Dávam do pozornosti môj starší článok Slnečná kozmetika pre deti, v ktorom sú spomínané produkty aj pre maminky. Konkrétne je tam spray s vysokým faktorom do kabelky na bežné využívanie počas dňa.

HYPERPIGMENTÁCIE A ICH RIEŠENIE NA KLINIKE

Ak by ste rady niečo absolvovali na klinike, ale neviete čo, objednajte sa na konzultáciu. Len lekár vie posúdiť, aký typ zákroku by bol vhodný v štádiu pigmentácií, ktoré riešite. Ja som požiadala manažérku Simonku z Envy kliniky, aby ma trochu oboznámila a preto vám tieto možnosti sem prelinkujem. Budete sa vedieť trošku zorientovať. Je možné, že po konzultácii lekár navrhne kombináciu viacerých riešení.

INTENZITA I.
INTENZITA II.
INTENZITA III.
Ja dúfam, že vás tento článok trochu navigoval. Budem rada, ak mi zanecháte koment, prípadne svoje skúsenosti.
Krásny deň
Zdielajte s kamarátkou

Comments

  1. Krémy od Fi BIOR som si objednala pred rokom ako opaľovacie krémy mali v ponuke dve farby a 50 a 30 SPF. Určite vyskúšam aj tieto pleťové novinky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Copyright © 2024 Elimakeupartistblog.com · Created by nic.sk