AHA, BHA a PHA – exfoliačné kyseliny a všetko, čo o nich potrebujete vedieť

AHA, BHA, PHA – za týmito písmenkovými rébusmi sa nachádza kľúč k mladistvejšej a žiarivejšej pleti. Hoci sa naše kožné bunky zvyčajne regenerujú a obnovujú približne každý mesiac, rôzne faktory (ako napríklad vystavenie pleti slnku či starnutie) môžu tento proces spomaliť. Práve preto sú v kozmetike veľmi obľúbené a hlavne osvedčené chemické exfoliačné kyseliny, ktoré majú schopnosť rýchlo odstraňovať odumreté kožné bunky a riešiť oveľa viac kožných problémov, ako ste sa možno doteraz domnievali. Poďme ich spolu odhaliť!

Čo sú exfoliačné kyseliny?

Exfoliačné kyseliny, čiže takzvané hydroxykyseliny, sú najbežnejšou zložkou chemických exfoliantov. Mechanizmus, akým exfoliačné kyseliny fungujú, zahŕňa predovšetkým:

● bunkovú obnovu – čiže kyseliny zbavujú pokožku odumretých buniek – prerušujú väzby, ktoré držia kožné bunky pohromade. Keď sú tieto väzby prerušené, horná vrstva odumretých kožných buniek sa odstráni a odhaľuje sa regenerovaná pokožka. exfoliačné kyseliny

Chemická exfoliácia je propagovaná ako jemnejšia v porovnaní s fyzickou exfoliáciou (peelingy s mikročiastočkami, rozdrvenými semiačkami atď.). To, ako dobre funguje, však v značnej miere závisí od zloženia produktu. Zle formulovaný produkt nemusí fungovať, prípadne môže fungovať tak intenzívne, že vám podráždi pokožku a spôsobí nerovnomernú pigmentáciu a chemické popáleniny. Takže obozretnosť je namieste.

Existujú tri hlavné typy hydroxykyselín:

1. Alfahydroxykyseliny (AHA)

Patria sem:

  • KYSELINA GLYKOLOVÁ
  • KYSELINA MLIEČNA
  • KYSELINA MANDĽOVÁ
  • KYSELINA CITRÓNOVÁ
  • KYSELINA JABLČNÁ a iné

Môžu pochádzať z ovocia, ale vyrábajú sa aj synteticky. Majú schopnosť rozpúšťať sa vo vode a pôsobia na povrchu pokožky, aby zlepšili jej štruktúru. Najčastejšie používanými sú kyselina glykolová a mliečna. Pozor, spôsobujú citlivosť na slnko!

Bezpečné koncentrácie AHA kyselín: pH menej ako 4, koncentrácia 4 – 10 % exfoliačné kyselin

Pre koho sú ideálne?

Vo všeobecnosti nájdete AHA kyseliny v produktoch pre suchú a starnúcu pleť. Problematická pleť však tiež nie je výnimkou. Často sa používajú na zlepšenie farebného tónu pleti a zmiernenie vzhľadu pigmentácií – napríklad už 5-percentná kyselina glykolová má silu zmierniť vzhľad pigmentových škvŕn a zlepšiť hydratáciu pokožky. Rovnako kyselina mliečna zlepšuje prirodzenú hydratáciu pokožky, takže ju ocenia ľudia s akýmkoľvek typom pleti, ktorá pociťuje dehydratáciu. AHA kyseliny pomáhajú tiež zmierniť príznaky starnutia tým, že sa zameriavajú na jemné linky a hlbšie vrásky. Poradia si drsnejšou textúrou pokožky a majú preukázateľný účinok pri poškodení pleti od slnka. Pri problematickej a mastnej pleti je výrazný účinok preukázateľný práve po kyseline glykolovej.

Produktový tip: The INKEY LIST Lactid Acid Exfoliant veľkým lákadlom produktu je kyselina mliečna v najvyššej 10 % koncentrácii, ktorá nielen exfoliuje pokožku, ale ju aj veľmi dobre hydratuje. Produkt je ideálny pre normálnu, suchú a zmiešanú pleť, má tendenciu zosvetliť pigmentácie a zjednotiť textúru pokožky. Pri používaní netreba zabúdať na každodenné používanie SPF. Cena je mimoriadne priaznivá a recenzie používateľov sa zhodujú na tom, že sa príjemne aplikuje a zanecháva pokožku hladkú a rozžiarenú.

Ďalší LaKrem favoriti s AHA kyselinami: The Ordinary Glycolic Acid 7% exfoliačné tonikum, Gallinée Prebiotic Face Vinegar, Balea Pleťový peeling Niacinamide s AHA kyselinami, Krave Kale-Lalu-yAHA exfoliačné tonikum

2. Betahydroxykyseliny (BHA)

Patrí sem:
● KYSELINA SALYCILOVÁ

Jediná kyselina salycilová je bežne používaná v starostlivosti o pleť, preto je označenie BHA vnímané ako jej synonymum. Je rozpustná v oleji, takže môže preniknúť hlbšie do pórov, no pôsobí aj na povrchu pokožky. Vďaka tomu prospieva nielen vonkajšej textúre pleti, ale tiež uvoľňuje póry a odstraňuje kožný maz spôsobujúci akné. Nespôsobuje citlivosť na slnko.

Bezpečné koncentrácie: pH menej ako 3,5; koncentrácia 1 – 2 %

exfoliačné kyseliny

Pre koho je ideálna?

Kyselina salicylová je ideálna pre mastnú, zmiešanú a aknóznu pleť vďaka svojim vlastnostiam hĺbkového čistenia pórov. Pozor na to, že potenciálnou nevýhodou kyseliny salicylovej je vysúšanie pleti – kombinujte ju s dostatočne hydratujúcimi produktmi. Zároveň BHA ocenia ľudia s citlivou pleťou, ktorí majú problémy so začervenaním pleti, pretože je upokojujúca – začnite však s nižšou koncentráciou. BHA znižuje aj viditeľnosť tmavých škvŕn a jaziev po akné.

Produktový tip: Paula´s Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant. Nie nadarmo ide o najpredávanejší exfoliant na svete. Obsahuje najvyššiu možnú koncentráciu kyseliny salicylovej, ktorá odstraňuje kožné bunky na povrchu aj vnútri pórov. Má protizápalové vlastnosti a používatelia v recenziách vyzdvihujú, že im pomohol redukovať čierne bodky, vyrážky, jazvy po akné aj začervenanie. Pozitívom je aj to, že je sformulovaný s upokojujúcim a antioxidačným extraktom z listov zeleného čaju.

Ďalší LaKrem favoriti s BHA kyselinami: La Roche Posay Effaclar sérum, Benton Aloe BHA Skin Toner, Revolution Skincare 2% Salicylic Acid Blemish Targeting Toner, Geek & Gorgeous Porefectly Clear sérum

3. Polyhydroxykyseliny (PHA)

Patria sem:
● GLUKOLAKTÓN
● KYSELINA LAKTOBIONOVÁ
● GALAKTÓZA

Nazývajú sa aj hydroxykyseliny novej generácie. PHA fungujú podobným spôsobom ako AHA kyseliny. Rozdiel je v tom, že molekuly PHA sú väčšie, takže nemôžu preniknúť tak hlboko ako AHA kyseliny. Údajne sú menej dráždivé ako AHA a BHA a nezvyšujú citlivosť na slnko.

Bezpečné koncentrácie: majú neutrálne pH 7; koncentrácia 0,5 – 5 % exfoliačné kyseliny

Pre koho sú ideálne exfoliačné kyseliny PHA?

Sú najlepšou voľbou pre ľudí s citlivou pleťou, štúdie dokonca zistili, že sú vhodné aj pre ľudí s ekzémom a rozaceou.

Produktový tip: Geek & Gorgeous Calm Down 4% Pha + Bha Liquid: jemný exfoliant so 3,2-percentným podielom PHA kyselín a 0,8-percentným podielom BHA kyseliny je ideálny pre tých, ktorí majú citlivú pokožku a hľadajú skutočne nedráždivý exfoliant. Calm Down jemne odstraňuje odumretú vrstvu pokožky a navyše obsahuje upokojujúce, antioxidačné a zvlhčujúce zložky. Osvedčil sa aj ako exfoliant pre používateľov s rozaceou. Cena je trochu vyššia, no výsledný efekt prinesie pleti veľa benefitov.

Ďalší LaKrem favoriti s PHA kyselinami: The Inkey List PHA Toner, Medik8 Press & Glow PHA tonikum, Olival AHA PHA pílingové tonikum

Na záver
Ak si všímate potreby svojej pleti, chemické exfolianty predstavujú jednoduchý a účinný spôsob, ako jej dopriať zdravú kondíciu. Nezabudnite začať s nízkymi koncentráciami, a ak bude vaša pokožka spokojná, zvýšte frekvenciu a silu, kým nedosiahnete vytúžený výsledok 🙂

Katarína Mikulcová

Senior redaktorka lakrem.sk

LaKrem je slovenský beauty portál, ktorý spája odbornosť, inšpiráciu a komunitu. Nájdete u nás analýzy zloženia, recenzie, rebríčky obľúbených beauty produktov, fórum či mnoho zaujímavých a užitočných článkov o kozmetike. Pridajte sa do našej komunity a dešifrujte s nami zloženia kozmetických produktov!

Zdroje:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0738081X09001564
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15002656/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6017965/
https://labmuffin.com/how-to-exfoliate-2-all-about-chemical-exfoliants/

Tento článok vznikol v spolupráci s portálom LaKrem. Ďakujem za spoluprácu.

Eliška

Zdielajte s kamarátkou

Comments

  1. Výborný článok! Konečne v tom mám jasno. Kyselina glykolová mi prišla príliš agresívna, dám ešte šancu PHA.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Copyright © 2024 Elimakeupartistblog.com · Created by nic.sk