Je drahá kozmetika účinnejšia ako tá lacnejšia?

Krásny deň dámy, takúto otázku som pravidelne dostávala, a preto si trošku rozoberme, do čoho sa oplatí investovať.

Je drahá kozmetika účinnejšia ako tá lacnejšia?

Áno aj nie. Dnes si nie je jednoduché vybrať kvalitný produkt. Dobrý marketing predá aj kozmetiku s jednou jedinou a lacnou účinnou látkou za premrštenú cenu. Možno vám dám návod ako si vybrať tak, aby ste neľutovali. Alebo sa o to aspoň pokúsim.

Drahá kozmetika (mám na mysli produkty v hodnote viac ako 50,-) môže byť jednoducho len vyhajpovanou záležitosťou, ale nemusí. Ten rozdiel nemusí byť veľmi viditeľný, preto by bolo fajn sa trošku pozrieť na to, čo sa o krémiku píše. Nemám tak ani na mysli vety typu na čo je konkrétne určený, alebo pre koho. Všimnite si niekedy na kréme veľkým písmom zvýraznené „Krém proti vráskam s retinolom“. Očakávate, že je tam retinol, alebo nejaký jeho účinný derivát. Pri retinoloch sa zvykne uvádzať percentuálny obsah, čo naznačuje jeho silu. Ak tam nie je takto popísaný, ide zväčšia o retinyl palmitát, čo nie je retinol. je drahá kozmetika účinnejšia ako tá lacnejšia

Je to veľmi slabulinká vec, ktorá by mohla byť teoreticky pre úplných začiatočníkov. A keď je ešte niekde na konci, tak je jasné, že je ho tam len ako zrnko soli. Veľké značky sa týmto snažia prilákať zákazníka, ale pochybujem, že sa dočkáte nejakého zázraku.

Ak sa na krémiku nachádza zložka retinyl palmitát, je vhodný aj pre tehotné žienky, pretože to nie je retinol!

Pri drahej kozmetike dobre poslúžia aj recenzie. A pokiaľ nemáte recenzie, tak si o značke niečo prečítajte. Dnes existuje kopec aplikácií na posúdenie zloženia. Jeden fakt však nemôžem opomenúť. A to je vec, ktorá mätie. Akokoľvek vidíte tie názvy na INCI liste (zoznam ingrediencií na krabičke)nevidíte formulácie. A to je veľmi dôležitá časť výrobného procesu. To, ako to nastaví chemik-formulátor, ako to doslova navarí. A či sa vzájomne budú pekne zložky dopĺňať.

Hodím sem dva linky. Prvá je slovenská stránka LaKrem, a druhá je INCIDECODER. Na slovenskej stránka LaKrem viete dohľadať jeho zloženie a posúdenie iritácie. Na stránke incidecoder (existuje aj aplikácia) viete dohľadať zloženie a jeho posúdenie. Nie je problém si to preložiť.

Vrátim sa teda na začiatok. Pri drahšej kozmetike vnímame aktívne látky a napríklad i zložky, ktoré sú patentované. Tie navyšujú cenu produktu. Cenu taktiež navyšuje obalový materiál. Čím je zaujímavejší, krajší alebo pôsobí luxusnejšie, je samozrejme finančne náročnejší.

Obsah na sociálnych sieťach vychrlil rokmi množstvo blogerov či chemikov, ktorí sa vŕtajú v zložení, či riešia skôr subjektívne svoje pocity. Žiaľ na sieťach nájdete aj veľa „odborníkov“, ktorí tvrdia bludy typu, že vám stačí malinový olej a máte zaručenú ochranu pred slnkom. Čo je horšie, týka sa to i citlivej pokožky detí.

Parabény sú síce konzervant, ktorý sa dnes používa už pomenej, pretože sa svetom poniesla informácia o ich toxicite. Ale aj to nie je pravda. A v neposlednom rade niektorí tvrdia, že len 100% organická kozmetika je tá najlepšia. Organická kozmetika je síce skvelá a používa len prírodné zložky často z ekologického hospodárstva, ale sú ľudia, ktorým spôsobuje alergie. Pretože esenciálne oleje či bylinné výťažky môžu byť pre niekoho neznesiteľné. Žienky s rozaceou by o tom vedeli rozprávať.

KOZMETIKA Z DROGÉRIE

Produkty z drogérie majú väčšinou veľmi dobrú cenu. Niektoré produkty sa pohybujú od 3€, ale keď sa na tým zamyslíte, aké účinné látky obsahuje takýto produkt? Ak hľadáte niečo špeciálne či sofistikované, tak zázrak za 3€ to nebude. Ak ste konzument, ktorý potrebuje jednoduché zloženie s overenými zložkami ako je niacinamid, vitamín c v nejakej lacnejšej forme, antioxidanty či kyselina hyaulurónová, kyselina salycilová atď., toto tam viete nájsť.

Keď sa ma niekto opýta na niečo jednoduché a vhodné aj pre citlivejšiu pokožku, rada odporučím radu Balea Ultra Sensitive. Tie produkty sú výborné a jemné. Neuškodia, a chránia. Nájde sa tam toho viac. Každopádne je dobré sa pozrieť na zloženie, a všimnúť si z čoho výrobok pozostáva. Na prvom mieste býva najčastejšie Aqua (voda) a potom pokračujú zložky v objeme od najvyššieho po najnižší. Dajú sa rozoznať oleje, glycerín (zlhčenie), niacinamid, atď.

LUXUSNÁ KOZMETIKA
Dostávame sa k téme : „Je drahá kozmetika účinnejšia ako tá lacnejšia?“

Luxusná kozmetika by mala poskytnúť v zložení niečo zaujímavejšie. Nielen overené klasické zložky, ale i patenty. Mnohé z týchto značiek, napríklad Omorovicza majú vlastné labáky a vlastný patent. Luxusná kozmetika má priniesť nielen nejaký efekt, ale i zážitok. Takto to vnímam ja.  Je drahá kozmetika účinejšia ako tá lacnejšia?

Mnohé žienky už vyhľadávajú niečo iné ako drogérkovú klasiku alebo strednú cenovú kategóriu. Hľadajú výnimočnosť. Pred pár rokmi začalo The Ordinary chrliť čisté aktívne látky. Ľudia „besneli“. The Ordinary išlo ako teplé rožky. Osobne môžem povedať, že som mala dve séra a jeden céčkový krém. Neohúrilo ma to, hoci rozumiem tomu, že cena bola priaznivá. Neprinieslo mi to ani efekt ani zážitok.

Lenže žienky začali používať aktívne látky hore dolu. Strácali sa v tom. Niečo sa mohlo kombinovať dokopy a niečo nie. Niektoré produkty potrebovali ešte iný produkt a tak dokola. Nakoniec mali doma 8 fľaštičiek aktívnych látok a nevedeli čo s tým. Niektorým pomohlo napríklad  s akné a niekomu pekne uškodilo, pretože sa pleť stala výrazne citlivejšou.

Ak je možnosť vyskúšať vzorky, choďte do toho. Vzorka síce vydrží len chvíľku, ale dá vám nejaký pocit. V predajni by vám teoreticky vedeli produkt načapovať do ich alebo vášho téglika. Čítajte recenzie, ale rozmýšľajte. Ak sledujete obsah na sociálnych sieťach, tak si vyberajte blogerky, ktoré sa naozaj v skincare vyznajú. Chvíľu sledujte ich komunikáciu. Ideálne je, keď sa zameriavajú len na skincare a makeup. Nie lifestyle či cvičenie. Aj oni môžu byť v obraze, ale nevenujú sa len tejto oblasti.

Chemičky ako napríklad kolegyňa a moja dobrá známa Katka Balabánová b_b_w_k sa venuje širokej kozmetike a stojí aj za formuláciami Simpl Therapy. Dermatologička  Simona Hanesová simona_derm sa venuje viac dermatologickým témam. Na sociálnych sieťach je viac takýchto ľudí. 

Je drahá kozmetika účinnejšia ako tá lacná?

Jednu vec si však prosím uvedomte a tá je jednoznačne spojená s obsahom na sociálnych sieťach. Všetci, ktorí tvoríme obsah, by sme mali označovať platené spolupráce spôsobom : platená spolupráca alebo stačí #spolupraca. Niektoré dámy si myslia, že ak je niečo sponzorované, robí to človek len za peniaze a teda, že príspevok nemá pre ne pravdivú výpoveď. 

Za seba poviem. Roky som pôsobila na predajniach ako poradca za luxusné značky. Robila som ako vizážistka aj všetko ostatné, čo vizážisti robia. Tento môj poradenský svet sa len preniesol do online sféry. A bolo to v podstate nečakané a nie plánované. Samozrejme, že po čase, keď som si uvedomila, koľko energie a času do toho dávam, je nutné z toho urobiť príjem. Ale…

Krédom mojím a poznám mnoho ďalších, ktoré to majú rovnako je, robíme to len vtedy, keď produktu veríme. Inak nie. Avšak prosím neodsudzujte nás za to. Je to job ako každý iný. Ja rada radím a viete, že poradím takmer vždy a každému. Robím to nezištne, pretože sa samotné poradenstvo online nič nepýtam. Radím však z toho čo poznám. 

Aj vy svoju prácu robíte za peniaze. Robíte ju mnohí radi a s vášňou, ale je nutné byť za to ohodnotený. Človek z niečoho žiť musí. A ak ste roky pracovali na svojich znalostiach, študovali a praxou sa učili, je normálne si vypýtať honorár, ktorý prináleží vašim schopnostiam a na sociálnych sieťach získavať liky, komentáre, a zdieľania. Vašu spätnú väzbu. Ak nebude spätná väzba, Instagram či iné siete vyhodnotia, že nie ste zaujímavý. A tak neuvidí množstvo ľudí už váš obsah, a neuvidíte ho ani vy. Pretože vám ho Instagram „zabudne“ ukázať. U facebooku je to iné, tam sa videá pekne točia. 

Natočila som k tomu jedno video. Je na instagrame, ale sem ho pridávať nebudem. Nie je to nutné. Trošku som odletela od témy, takže naspäť k téme.

Keď si nájdete luxusnejší produkt, ktorý vás ohúri a túžite po ňom. Investujte do neho a urobte si mienku. Ak zažijete niečo príjemné, budete vedieť, že aj toto je cesta a oplatí sa to. Totiž často práve tieto luxusnejšie produkty prinášajú so sebou ten hýčkajúci pocit, ktorý je proste iný ako u kozmetiky za pár eur. Rozumiem i tomu, že si to nemôže dovoliť každý. A preto som tu ja, aby som poradila z každého niečo. 

Uvediem pár príkladov. Olival je chorvátska značka, ktorá sa skutočne osvedčila. Sú tam overené produkty, ktoré vyhovujú množstvu žien za prijateľné ceny. Mám tam trvale nastavený kód, aby som vám trošku odbremenila peňaženku. Kód je ELISKA10.

Omorovicza a Perricone MD sú moje luxusnejšie srdcovky. Na obe platí kód ELISKA10 na stránke Beautysecret.sk. Omorovicza je fajnovučká pôvodom maďarská kozmetika, s neuveriteľnými textúrami. Perricone MD je kozmetika známeho amerického dermatológa a nutričného špecialistu. Dajú sa tam nájsť veľmi dobré veci. Naposledy hydratačný tónovací krém spf30, z ktorého padám do kolien.

Sensum Mare je poľská dermokozmetika, ktorú nájdete na eshope levilove.sk. Zaujímavá, jemná, trošku iná ako Olival. Príjemné a bohaté zloženie. Trošku vyšší level. Na celý eshop je dlhodobo nastavený kód ELISKA10. Na tejto stránke je veľa výborných produktov kórejských značiek. Je drahá kozmetika účinnejšia ako tá lacná?

Envy Therapy a Simpl therapy je slovenská dermo-kozmetika. Opäť som aj ich poradca, a poradenský chat sa volá Advisor. Nájdete ho v bublinke dolu na stránke envytherapy.sk. Je to dobre cielená funkčná kozmetika v náročnejšej a prijateľnej relácii. Je vhodná aj pre citlivejšie žienky, riešiace nejaký problém. Ich clearingová rada z Envy je perfektná na mastnejšiu či problematickú pleť.

Codex Labs a Yage nájdete na Organic-oasis.sk. Codex je zaujímavá kozmetika, čistá bez parabénov (ktorí ho neznášajú) a so zaujímavým botanickým zložením. Využívajú etnobotaniku a biotechnológie. Platí tu kód ELISKA15. YAGE je česká organická kozmetika, na báze biotechnológii a je trošku olejovejšia. Platí tu kód YAGE10.

Mádara je lotyšská značka, ktorá sa posudzuje ako organická. Má množstvo výborných produktov v strednej cenovej kategórii. Navyše má príjemnú dekoratívku a našla som tu perfektný makeup Skin Equal a ich korektor. Nájdete ju na stránkach Imkorganics.sk/cz a mám tu trvalý kód ELISKASK15 alebo ELISKACZ15.

Je drahá kozmetika účinnejšia ako tá lacná?

Ja chápem, že je náročné sa zorientovať a napasovať na seba kozmetiku. Môžete mi napísať, no ideálne do správy na facebooku alebo instagrame. V mailoch sa mi to poposúva a tie neriešim tak rýchlo ako práve tieto sociálne siete. 

Je teda drahá kozmetika účinnejšia ako tá lacná?

Drahá kozmetika nemusí znamenať, že bude účinnejšia. Vaša i moja pleť sú rozdielne, a tak môžu reagovať na rovnaký produkt odlišným spôsobom. Niekto má rád vôňavé a niekto vôbec. Nieto preferuje konzistenciu na pleti cítiť a niekto chce, aby sa všetko vstrebalo. Všímajte si svoju pleť a jej reakcie. Po troch týždňoch cca môžete vyhodnocovať. Ak peňaženka nedovoľuje investovať do luxusných produktov, kombinujte rôzne značky. Odličovanie lacnejšie, ale pleťové sérum či krém si doprajte. Aspoň pre ten fajnový pocit. Spf-ko tiež nemusí snáď majland. Nájdte i v dm-ke za pár eur. Hlavne, že chráni.

Vôbec neprekáža ak produkty skombinujete z rôznych značiek. Dôležité je neprekombinovať. Dávam do pozornosti môj starší článok Ako si zostaviť pleťovú rutinu.

Ďakujem za váš čas a vašu pozornosť. Majte sa krásne:)

 

 

Zdielajte s kamarátkou

Comments

  1. Eli, úplně mi mluvíte z duše tím, že luxusnější produkt by měl být o tom, že si ho člověk užije tak nějak víc. Připomnělo mi to přesně ten boží pocit, když jsem od mého muže dostala na Vánoce sérum od Guerlain. Já s něj měla takovouto radost a požitek… 🙂.

    Opět parádní článek… díky 🙂.

    Hezký den, Iva

  2. Dobrý den, Eli,

    po přečtení tohoto článku jsem si úplně připomněla dobu, kdy jsem k Vánocům dostala od manžela své první sérum od Guerlain… jak já jsem si ho užívala. Úplně jsem se vždy těšila, že si ho dám na obličej … a ta vůně.
    A to je asi přesně to, co jste psala … o tom požitku navíc 🙂.

    Díky za další bezva téma 🙂.

    Iva

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Copyright © 2024 Elimakeupartistblog.com · Created by nic.sk