ČO JE TO BEAUTIFIKÁCIA

Žienky moje, toto je téma, ktorá vzbudzuje rôzne pocity. Pri poslednej ankete na Instagrame mi prišlo toľko reakcií asi ako nikdy na žiadnu tému. Beautifikácia je téma, ktorej sa chcem venovať, pretože aj na mňa prišiel už ten čas. Vaše otázky boli zodpovedané za pomoci manažérky Envy kliniky, Simony. Zároveň na konci článku nájdete video, ktoré som zverejnila na sociálnych sieťach. Týka sa beautifikácie a všeobecne nášho postoja.

ČO JE TO BEAUTIFIKÁCIA?

Nie každá žena vie, čo znamená tento moderný výraz. Je to vlastne poangličtené slovo pre niečo ako „okrášlenie alebo opeknenie.“ Je to…

  • harmonizácia profilu
  • jemná úprava a korekcia čŕt tváre
  • najčastejšie korekcie spočívajú v jemných úpravách nosa, pier, očí, čeľuste, brady alebo ich kombinácie
  • výsledkom má byť prirodzený vzhľad, symetrickejšia tváre, ktorá je už na prvý pohľad krajšia a dokonalejšia.
  • Dôležité je však poznamenať, že NEPREZRÁDZA ŽIADNE VEĽKÉ ZÁSAHY. 
beautifikácia
Na začiatku je potrebné si preštudovať a podpísať informovaný súhlas pacienta

Najčastejšími metódami pri harmonizácii proporcií tváre je používanie kyseliny hyalurónovej a botoxu. Je neuveriteľné ako veľmi dokážu tieto dve jednoduché zložky ovplyvniť výraz tváre. Keď som mala tridsať, môj postoj bol úplne iný ako dnes.

Rada by som ešte poznamenala, že mám rada prirodzenosť aj v tejto oblasti. Preto, keď som zisťovala, ku komu ísť a najbližšie mi bolo 

Keď som dosiahla vek 40, všimla som si , že sa čosi deje. Nenechávalo ma to ľahostajnou. Vetička typu „treba sa mať rád so všetkými vráskami a poklesmi kože ako to život a roky prinášajú“ , čiastočne súhlasím. No nevidím dôvod na jemnú a estetickú beatifikáciu. 

KEDY TO PRICHÁDZA?

Jedného rána sa zobudíte a všimnete si, že vyzeráte inak. Pružnosť pokožky sa zmenila. Pozreli ste sa niekedy počas dňa do zrkadla a stlačili medzi prstami kožu na tvári? Všimnite si, ako pomaly sa bude vracať do pôvodného stavu. Ten druhý point je, že vám niekto urobil fotku z profilu, a vidíte akési poklesnuté kútiky a padnuté kontúry tváre. Vráska medzi očami sa volá „Glabela“. Ja ju mám ako dve koľajnice. Lebo sa mračím, aj keď mám okuliare. Aj keď komunikujem a aj keď premýšľam. Čo to robí s mojím výrazom? Pôsobím zamračene, nahnevane a unavene. 

Prvou vecou, na ktorú je potrebné myslieť, ak začínate uvažovať o beautifikácii, je výber kliniky. Pýtajte sa kamarátok, čítajte recenzie, zisťujte si. Myslite na to, že korektívnu dermatológiu by mali vykonávať výlučne lekári. Nie kozmetičky.

Ako zistiť, či klinika používa certifikované materiály?

Pýtať sa :). Každé zariadenie by malo vedieť preukázať pôvod aplikovaného materiálu. Jednotlivé materiály majú svoje číslo šarže, info o výrobcovi a pod. Pýtať sa pri konzultácii je úplne normálne a doktorka je povinná Vám odpovedať na všetky otázky. Pred začiatkom zákroku podpisujete papiere, v ktorých sa dozvedáte, čo nemôžete robiť po zákroku. Ak sa chystáte letieť, alebo Vás čaká nejaký špeciálny tréning (a Vy ste trénerka), pýtajte sa na možné kontraindikácie už pri objednávaní. 

beautifikáciaMožné riziká pri aplikácii baby botoxu alebo kyseliny hyaluronovej?

Kyselina hyalurónová 

Po ošetrení produktami s obsahom kyseliny hyalurónovej môže vzniknúť začervenanie pleti, opuch, svrbenie, a/alebo mierna bolesť v mieste vpichu, avšak tieto príznaky postupne ustúpia do 72 hodín. V mieste vpichu môže tkanivo stvrdnúť, alebo sa môže vytvoriť uzlík. V ojedinelých prípadoch bola pozorovaná zmena sfarbenia pleti v mieste vpichu. V zriedkavých prípadoch boli po aplikácii kyseliny hyalurónovej v odbornej literatúre opísané ďalšie nežiadúce účinky ako: nekróza v glabelárnej oblasti (medzi obočím), granulómy, abscesy a alergické reakcie. Vo väčšine prípadoch sa tento jav do 2 až 3 týždňov upraví – vstrebe.

O všetkých nežiaducich účinkoch pretrvávajúcich dlhšie ako 1 týždeň musí klient informovať svojho ošetrujúceho lekára, ktorý následne zaháji potrebnú terapiu.

Moje osobné pocity: je neuveriteľné vidieť rozdiel, ak Vám doktorka ukáže zrkadlo a polka tváre už dostala jemnú dávku kyseliny hyalurónovej. Ja som mala odrazu polovicu tváre vyššie, ako to bolo kedysi. Ja preferujem skutočne veľmi jemné aplikácie výplní pre prirodzený výsledok. 

beautifikácia
Fotka je robená tak, aby bol rozdiel vidno, mňa neriešte:))

Botox

Po aplikácii preparátu s obsahom Clostridium botulinu toxínu boli príležitostne pozorované alergické kožné reakcie. Nežiaducimi účinkami môže byť tiež ptóza (pokles) viečka. U malého množstva pacientov sa môže objaviť diplopia (dvojité videnie) alebo príznaky z rozšírenia paralytického efektu stredných tvárových svalov. Tieto nežiaduce účinky sa upravia v priebehu dvoch až štyroch týždňov. Bola zaznamenaná tiež keratitída (zápal rohovky) a vysychanie oka z dôvodov zníženého žmurkania, z toho dôvodu je potrebné použiť ochranné kvapky k nahradeniu sĺz. Môžu sa objaviť taktiež malé modrinky a opuch viečok, sú však krátkodobé.

Čo robiť v prípade zvláštnej reakcie? (je to vôbec možné? opuch, stvrdnuté miesta, modriny, atď)

Obrátiť sa na ošetrujúceho lekára!

Botox i hayalurónová kyselina

Bežnou reakciou na ošetrenie je vznik začervenania, opuchu, modriniek, svrbenia či bolesti v miestach vpichu, ktorá vymizne spontánne po 2 – 4 dňoch bez akejkoľvek liečby. V ojedinelých prípadoch môže tiež nastať bolesť hlavy trvajúca 24-48 hodín od aplikácie.

O všetkých nežiadúcich účinkoch pretrvávajúcich dlhšie ako 1 týždeň musí klient informovať svojho ošetrujúceho lekára, ktorý následne zaháji potrebnú terapiu.

Čo je kontraindikáciou, kedy nie je vhodná vôbec aplikácia výplní? 

Predovšetkým tehotenstvo, ktoré musí byť absolútne vylúčené, tiež dojčenie a autoimúnne ochorenia, infekčné ochorenia kože, onkologické ochorenie, systémové ochorenia v akútnej fáze, herpes.

Hrozí pravidelným doplňovaním kyseliny hyalurónovej alebo botoxom zmena tváre? štruktúra, tenkosť kože, alebo niečo podobné?

Pri odbornej a kontrolovanej aplikácii nehrozí zmena štruktúre tváre ani tenkosť kože.

Používa sa kyselina hyalurónová aj do glabelly? Alebo do celého čela? Ak majú napríklad ľudia obavu z botoxu?

Korekcia glabely – vrásky hnevu je možná aplikáciou botulotoxínu, kyseliny hyalurónovej alebo kombináciou materiálov. Záleží od typu a stavu vrásky. Doporučuje sa konzultácia a posúdenie lekára.

beautifikácia
rozmasírovanie výplne kyselinou hyalurónovou Dr. Jankovich
Aká býva výdrž jednotlivých úkonov? Ovplyvňuje túto výdrž niečo?

   Efekt zákroku je individuálny v závislosti od konkrétneho druhu výplňového materiálu, aplikovaného množstva a v neposlednom rade v po zákrokovej starostlivosti.

 (osobná poznámka: mne aplikácia baby botoxu vydržala necelých 6 mesiacov, tie posledné dva    mesiace som už videla, že sa to vracia späť. Poznám žienky, ktorým drží aj 9 mesiacov. )Na efekt zákroku vplýva vo veľkej miere metabolizmus klienta. U niekoho sa materiál vstrebe rýchlejšie u niekoho menej rýchlo.

Kyseliny hyaluronová sa vždy po nejakom čase vstrebe?

Alebo zostáva v pleti a je zodpovedná za nejaké možné zmeny? Odpoveď: vstrebáva sa!

Kedy je ideálne začínať s týmto typom zákrokov?

Je to veľmi individuálne – u každého klienta iné :). Botulotoxín sa dá aplikovať už od 18-tich rokov. V tomto veku vzniká zlozvyk – krčenie čela medzi obočím, čím dochádza k vzniku prvých vrások. Podobne aj kyselina – najskôr od 18 roku veku.

Pery výplň – čo sa používa, čo to obnáša a koľko to vydrží. Sú tam kontraindikácie?

Pracujeme s viacerými značkami výplňových materiálov. Každá zo značiek má svoj konkrétny druh materiálu určený priamo na aplikáciu do pier. Následne podľa typu korekcie pier (hydratácia, zväčšenie, korekcia kontúr) vyberie ošetrujúci lekár po dohode s klientom daný vhodný typ výplňového materiálu.

Je nutné po aplikácii baby botoxu spať napríklad na chrbte?

Po dobu prvých 4-6 hodín po ošetrení dbajte prosím na vzpriamenú polohu hlavy – neodporúčame polohu v ľahu či v predklone.

Po aplikácii občas vznikajú jemné hrudky, ktoré je cítiť po prstami? Je to bežná vec, a hrudky sa samovoľne rozpustia a rozptýlia? Alebo je tu aj možnosť, kedy niečo nie je správne urobené?

V mieste vpichu môže tkanivo stvrdnúť, alebo sa môže vytvoriť uzlík, prípadne hrčka. Áno, často sa hrčka časom sama vstrebe, prípadne je nutné ju rozmasírovať. Klient sa vždy môže po aplikácii obrátiť na ošetrujúceho lekára, ktorý vyhodnotí stav a hrčku prípadne rozmasíruje.

Čo sa aplikuje na podvihnutie ústnych kútikov?

Botulotoxín, kyselina hyalurónová – prípadne kombinácia oboch materiálov – individuálne v závislosti od stavu klienta, stavu vrások a pod.

Kde všade vieme aplikovať baby botox?

Do všetkých oblastí vieme aplikovať botulotoxín v plnej dávke.  Pri baby botoxe ide  o aplikáciu nižších dávok botulotoxínu typu A, tzv. botoxu do požadovaných oblastí. Aplikáciou polovičných dávok botulotoxínu vrásky zjemníme, ale súčasne zachováme požadovanú mimiku tváre. Efekt je tak prirodzenejší. Aplikácia je teda možná do oblastí: glabella – vráska hnevu, čelo – horizontálne vrásky na čele, kútiky očí, poklesnuté kútiky úst, brada, gummy smile (keď sú odhalené ďasná pri smiatí sa), bunny lines (vrásky na nose)

beautifikácia
Konzultácia na Envy klinike u Dr. Jankovich

Je možné prísť najprv na konzultáciu? 

Samozrejme, v prípade, že klientka alebo klient ide na zákrok korektívnej dermatológie 1x konzultáciu rozhodne odporúčame. V rámci jednej návštevy vieme zákrok odkonzultovať a veľké množstvo zákrokov hneď aj vykonať. Je veľmi dôležité, aby si klient s ošetrujúcim lekárom odkonzultoval predstavu, ako si predstavuje možný výsledok a čo chce danou aplikáciou dosiahnuť. Následne lekár poskytne jeho odborný pohľad, či a ako je možné dosiahnuť požadovaný výsledok.

Je to platená služba?

Konzultácia je v rámci vykonania dohodnutých zákrokov bezplatná. Ale v závislosti od času, ktorú klient potrebuje na konzultáciu je takéto odborné stretnutie spoplatnené sumou od 20,- Euro.

VIDEO O BEAUTIFIKÁCII – môj postoj    kliknite tu

Rada by som sa ešte vyjadrila k tejto mierne kontroverznej téme. Aj keď som presvedčená, že ide o bežnú záležitosť, asi ako návšteva zubára. Vo videu (link vyššie) som sa vyjadrila, a aj keď som išla tak trošku „s kožou na trh“, bola som prekvapená a potešená tou pozitívnou reakciou žien na všetkých mojich sociálnych sieťach. Prišlo mi množstvo krásnych správ. Od žien, ktorým tieto mini zákroky upravili sebavedomie. Viedlo to k šťastnejšiemu životu. 

Nedávno som upravovala nevestu, ktorá ukázala toto video svojej mamine. Bola len o niečo staršia ako ja. Podstúpila tieto zákroky, dostala ich ako darček od detí. A čo sa stalo? Mamina sa začala cítiť veľmi príjemne, odrazilo sa to na jej prežívaní.

Ja rozumiem slovku „prirodzené starnutie“. Niektoré ženy dostali do vienka dobrú kvalitu pokožky. Anatómia, výživa, stres, život sa podpisuje na našej tvári. Vysvetlite mi, prečo by sme nemali túto možnosť využiť, ak sa budeme cítiť lepšie a sebavedomejšie. Pozrite sa na mužov. Mnohí starnú akoby sa to ani nedialo. Vrásky im neublížia, pokles kontúr nie je tak badateľný. Nepotrebujú až takú údržbu:). Žena po menopauze zachytáva oveľa výraznejší rozdiel. Váha, elasticita kože, očné viečka, atrofia svalov….je to tak. Zmeniť sa to nedá. Čo sa však dá zmeniť, je postoj, odvaha a guráž.

Mnohé ženy sa radšej nepriznajú, že boli na malej úprave. Jednak kvôli možnému odsúdeniu, a aj kvôli nejakému typickému ženskému posudzovaniu. V minulosti boli tieto zákroky veľmi nákladné. Pre mnohé ženy nie sú stále dostupné. Záleží od typu zákroku. Avšak, dnes sú finančne zvládnuteľné. Pozrite si video a a či už uvažujete, alebo nie, robte tak, aby ste boli vy šťastné a spokojné. 

Krásny deň

 

Zdielajte s kamarátkou

Comments

  1. Veľmi dobrý článok a video 🙂 mnohí odsudzujú estetické zákroky ale práve mnoho žien má estetické zákroky a ani si to ľudia vôbec nemusia všimnúť. Ja mám napr. len 22 rokov a tiež som bola na beautifikácii. Dala som si jemne zväčšiť pery a spraviť contouring tváre keďže nikdy som kontúry tváre nemala. Výsledok je úplne prirodzený. A to sa mi páči na dnešnej estetickej medicíne, že sa dajú robiť takéto prirodzené úpravy. A prečo by sme sa nemali dať skrášliť, aby sme sa cítili lepšie aj krajšie?

    • presne tak. Veľa žien malinko niečo má, a nikto o tom nevie a tým pádom nikto nič nerieši. Ale je škoda z toho robiť také tajnosti. Koľkým ženám to dodá odvahu ísť a vyskúšať. Najmä ak im to pridá na spokojnejšom živote. Ďakujem za koment:)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Copyright © 2024 Elimakeupartistblog.com · Created by nic.sk