5 vecí, ktoré potrebuje žena po 40-tke

Krásny deň dámy, dlho som premýšľala nad názvom tohto článku, lebo aj keď je primárne určený doplnkom výživy, nie je to úplne tak jednostranné. V posledných mesiacoch sa totiž vážne zamýšľam nad tým, čo my ženy potrebujeme. Konktrétne, ako sa cíti žena po 40-tke.

Ktoré sú to tie zázračné veci, ktoré nás urobia vitálnymi, šťastnými či spokojnými? Pýtala som sa aj vás na Instagrame:) 

Ďakujem za tieto najčastejšie odpovede:

  • príroda – pohyb – cvičenie – kvalitné jedlo – čerstvý vzduch – šport
  • zdravie vlastné a rodiny – láska – priateľstvo – ale aj ticho pre seba
  • spánok – slnko – hudba – osobný priestor – knihy
  • čaj – káva – čokoláda – sprcha – gumička do vlasov
  • kvalitné wifi – práca – ocenenenie – príjem
  • sex (len raz spomínané:) – kamarátky – sladkosti – spoločnosť
  • deodorant – kvalitná kozmetika – makeup – šaty – parfém
  • antidepresíva a dezinfekcia (spomínané raz)

žena po 40-tke

5 vecí, ktoré potrebuje žena po 40-tke

Keď som premýšľala ako premostiť tému doplnkov výživy, viedli ma myšlienky vlastne k podstate, prečo beriem lipozomálne produkty Avita. Čo sa zmenilo v mojom živote za posledné mesiace. (nakoniec som sa rozhodla, že sa v tomto článku povenujem všeobecne tomu, čo najviac žena po 40tke potrebuje a úplne podrobne sa výžive budem venovať koncom mesiaca.)

Dospela som k jednému záveru. Z tohto článku sa vykľul odrazu ČLÁNOK MOTIVAČNÝ.:))

NA NIČ SA UŽ NECHCEM VYHOVÁRAŤ!

MÁM PRÁVO CÍTIŤ SA SPOKOJNE! 

A KTO JE ZA TO ZODPOVEDNÝ? NO LEN JA A NIKTO INÝ. BODKA.

Od detstva riešim svoje telo. Od malinka sa snažím prijať samú seba. Tak ako vyzerám. Boli roky, keď som sa cítila ako škaredé káčatko a prišli aj také roky, kedy som sa hanbila prejsť po ulici. Väčšinu svojho života som bola skôr pevná alebo bacuľatá. V 17tich som sa zaprela a dala dolu 10 kíl. Neopísateľný pocit. Potom som to postupne nabrala.

žena po 40-tke

V 30-tke som dala opäť dolu cez 10 kíl. Sledovala som to len tak pomimo. Raz až dvakrát týždenne som cvičila a viac rešpektovala kalorický príjem. Avšak, som bola aj nevyliečiteľný workoholik, a tak som takmer nevnímala, ako rýchlo mi beží váha dolu. Nesústredila som sa primárne na chudnutie, išla to tak nejak samo so zmenou v strave a v pohybe.

V 38tich rokoch som rodila prvú dcéru a hneď po nej, v 39-tke druhú dcérku. Slušný záber na chrbticu, kĺby a kadečo iné, čo si už jednoducho neviete nevšímať. Bolí to tam i tam a ono sa vám to nezdá. Je to proste fakt. Športovala som asi len dvakrát za život v rozmädzí trvania 1-2 rokov. To medzi tým, by som nazvala len prácou a relaxom. Šport nie je moja vášeň, pretože sa mi nechce. Som skôr chodiaci typ, čiže ak si môžem vybrať, turistika je pre mňa fajn. Výkony a bolesť nemám rada. Toto v krátkosti môj športový životopis.

žena po 40-tke

ČO SA UDIALO, ŽE MYSLÍM INAK?

Uvedomila som si jednu vec a čiastočne mi k tomu pomohol môj muž, ktorý od prvej vlny covidu športuje tak, že nielenže dal dolu 18kg, ale je športovec celou mysľou.

Povedal mi: „prestaň sa vyhovárať“. Kým boli deti malé, a nechodili do škôlky, veľa som nenašportovala. Pretože cvičiť pri deťoch je veľmi náročné. Ale faktom je, že cestu ako pracovať som našla oveľa ľahšie:) Prečo som tak nehľadala cestu ako sa hýbať? Dobrá otázka. Výhovorky!

Mala som plán. Pôjdu do školky a začnem. V septembri začali chodiť do škôlky. Začala som sa hýbať viac, ale niečo tomu ešte stále chýbalo. Väčšie chcenie. U mňa je prioritne práca a na cvičenie mám čas, až keď si ho nájdem:) . A toto som zmenila. Šport alebo akýkoľvek pohyb som zaradila do takmer denného režimu. Nie je to ešte 100%, ale mením to. Postupne a v mysli, neustále na tom pracujem. 

CHCEM SA HÝBAŤ! Pretože ak sa nebudem hýbať, nebudem vládať. Ak nebudem vládať, nebudem vitálna. Ak nebudem vitálna, nebudem sa vedieť kvalitne venovať deťom, rodine a práci. Nebudem vládať. Nebudem mať energiu. Chcem sa hýbať, pretože ma bolí chrbát a nohy. Cítim, že telo po 40-tke je iné ako v 30-tke. Nestraším vás, ale príde to. Buďte pripravené. 

žena po 40-tke

Potrpím si na kvalitnejšiu stravu. Už sa nechcem prejedať. Milujem jedlo! S týmto bojujem neustále. Niekto je, aby nebol hladný. Ja jem, lebo mi chutí a mám jedlo rada. Učím sa mať rešpekt ku vlastnému telu. Byť na neho dobrá a vážiť si ho. Jesť viac vlákniny a piť viac vody. Jesť vyvážene a menej. Všimli ste si, že čím ste starší, potrebujete menej jesť? 

Už mi však nestačí jesť len kvalitne. Bez doplnkov výživy to nedám. Toto som si ja i môj muž mali uvedomiť už po 25tke, keď môj muž staval náš dom takmer úplne sám . Keď som ja pracovala 12 hodín denne. Vtedy nás ani nenapadlo, že branie vitamínov, minerálov a kolagénu je tak potrebné. Dnes by som to urobila inak. 

AKÉ DOPLNKY VÝŽIVY SÚ VHODNÉ PRE ŽENU PO 40-tke?

V prvom rade by som chcela povedať, že nejde len o žienku po 40-tke. Tento článok sa týka žien i mužov.  Ale keďže som žena po 40-tke, cítim skutočne zmeny na svojom tele. A bez výživových doplnkov už nemôžem existovať. Musia sa stať súčasťou môjho života. A preto si idem vybrať to, o čom si myslím, že bude kvalitné. 

žena po 40-tke

A NESTAČÍ TI VYVÁŽENÁ STRAVA?

Vyvážená strava je alfa a omega dobre fungujúceho metabolizmu a tiež dobrého pocitu. Ale niektoré veci ovplyvniť nevieme. Žijeme v prostredí, ktoré nie je zďaleka tak čisté ako kedysi. Jeme potravu, ktorá je úplne iná ako kedysi. Možno je bohatšia, a máme rozsiahly výber, ale tiež nie je všetko 100% bio. Okrem toho, taký kolagén neviete prijať jednoducho v bežnej strave. 

Želatína ani huspenina nenahradí kvalitný kolagén, verte mi. Na túto tému sa toho popísalo už veľa. Ako si vybrať z toho množstva kolagénov, keď každý tvrdí, že jeho kolagén je najlepší?  Ešte pred 3 mesiacmi som sa ku kolagénu na užívanie stavala dosť skepticky. 

Dnes mám však viac informácií. Nie je kolagén ako kolagén. To ma privádza k prvému produktu, ktorý užívam. A plánujem užívať pravidelne a dlhodobo. 

žena po 40-tke

AVITA LIPOZOMÁLNY KOLAGÉN

Ak ste pozorovateľom na sociálnych sieťach, tak ste iste zaregistrovali pretlak ponuky kolagénu. Slovko kolagén a jeho zázračné benefity. Kolagén by sme mali užívať všetci, len je veľký rozdiel, aký kolagén užívate. Rozdiel spočíva v druhu kolagénu, jeho spracovaní, a najmä ho vstrebávaní. 

Ak prijmete kolagénový prípravok s 5000mg, ktoré uvádzajú na fľaštičke, neznamená to, že vaše telo vstrebe celú túto dávku. Ak máte na fľaške napísané, že obsahuje 1000 mg kolagénu, neznamená to, že prijmete LEN takéto „malinké“ množstvo. Celý kumšt a celá záhada tkvie vo vstrebaní. V tom, aby vám to žalúdočné šťavy nezničili. Žalúdočné šťavy sú svojím spôsobom agresívne. 

Téma kolagénu a môjho lipozomálneho kolagénu je tak široká a pre niekoho iste i zaujímavá (najmä ak ho plánujete užívať), že sa mu podrobne povenujem ešte v jednom článku. 

 

Len pre info. AVITA je slovenská spoločnosť. Keď som dala stories na Instagram, napísalo mi pár treneriek a výživových poradcov, že toto je dobrý výber. Ich produkty používajú lipozomálnu technológu. To je v skratke technológia, ktorá dostane „vitamín“ do formy, ktorá je kvalitne vstrebateľná naším žalúdkom. Pretože bežná tabletková forma má vstrebateľnosť len od 5 – 10%. Pri mineráloch je to ešte menej. Intravenózne čiže injekčne si podávať doplnky výživy nemôžeme, takže lipozomálna technológia sa nachádza niekde v strede medzi týmito dvoma podaniami.

Kľudne sa povenujem tejto technológii zvlášť práve ešte v tom jednom článku. Dôležité pre tentokrát je, že lipozomálny kolagén dáva hlavu aj pätu, a preto ho užívam. Navyše obsahuje kolagén typu I. a III. Typ I. je určený na pokožku, nechty a vlasy a typ III. na výživu šliach, väzív a svalov. Typ II. je určený na výživu chrupaviek. Okrem iného obsahuje vitamín C,  zinok, lecitívn a vitamín B7 čiže biotín.

Tento typ kolagénu je z hovädzieho dobytka (voľne pasúceho sa) a nie z rýb. Povenujem sa tomu nabudúce naozaj podrobne. Chcem tým povedať, že je teda „chutnejší“. Pre mňa určite :). Ja tie „rybacinky“ nemusím, akosi to do mňa nejde.

ASHWAGANDHA AA+

Kvalitný ženský adaptogén. Ashwagandha AA+ obsahuje tzv. adaptogénne rastliny. Veľmi v skratke povedané, sú to rastlinky, ktoré sú pre ženy takou dosť veľkou záchranou, najmä ak dáte na ajurvédu. Ashwagandha je v preklade indický ženšeň. Tomuto prípravku v tobolkách sa ešte chcem povenovať v ďalšom článku, avšak je dobré vedieť už teraz, že pre ženy je tento produkt dokonalým výberom. Pri užívaní Ashwagandhy sa vaše telo a psychika lepšie adaptuje na stres. Rieši prevenciu proti civilizačným chorobám. Vaša psychika je ustálená a vy ste v pohode.

Písala som si s jednou mojom známou, ktorá keď videla storku práve s Ashwangandhou, napísala mi toto: „beriem už druhé balenie, a som presvedčená, že vďaka Ashwagandhe AA+ som ešte nenavštívila psychiatra“.

Tento produkt si na mojom blogu rovnako zaslúži podrobnejší opis. Ja som si z Avity objednala na skúšku tri produkty, ktoré sú pre nás ženy zaujímavé. Bolo to v dobe, kedy som mala doma deti. Práca, domácnosť, deti, ktoré nemajú škôlku, práca manžela, varenie, upratovanie =  psychiatria.  Do toho zámer, že sa chcem hýbať a športovať. Kedy? Ako? 

Tento stav dokonale poznáte, že? Práve preto pre nás ženy existujú vhodné doplnky výživy. Kolagén, pretože okrem iného aj rodíme deti. Magnézium, aby sme neprišli o nervy a Ashwagandhu AA+, aby sme boli vitálne a zdravé. 

Tento článoček bol nakoniec veľmi oddychový a ja dúfam, že vás i pobavil. Keďže je už dosť dlhý a bolo by rozumné sa podrobne povenovať doplnkom výživy, aby ste aj vy vedeli, prečo práve tieto, tak napíšem do konca mesiaca ešte jeden článok. 

Ak by ste nevydržali, tak na AVITA môžete objednávať teraz na zľavový kód ELISKA15. 

Btw. páčil sa Vám tento článok? Trochu motivačnej úvahy.

Vaša

 

Zdielajte s kamarátkou

Comments

  1. Perfektne. Krasne píšete aj sa vyjadrujete. Tak lahko, nenútene a velmi zrozumiteľne. Som nesmierne vďačná ze ste vstúpili skrz FB do mojho života. A nie je den, kedy by som sa niečom od vas neinšpirovala, netúžila nieco nove opäť vyskúšať. Na základe vašich recenzií, ktore su pravdivé som uz nemalo produktov vyskúšala a fungujú ako popisujete. Vela zdravia prajem a vela úspechov a prosim, neprestavajte s tým co robíte. Velmi to pomáha. ❤️

    • dakujem krásne:)) to potešilo. Ja som práve zistila, že FB fanpage sa rozbehla ani neviem ako, a preto budem na nej robiť pravidelné lajfky, aj úplne inak tam reagujú ľudia, sú veľmi otvorení, aj pohejtujú ale teda naozaj spolupracujú. Dakujem este raz

  2. Eliška ďakujem za článok. Možno práve kôli tebe začnem užívať kolagén, presne ako ty, aj ja som dosť skeptická. Všetci tvrdia, že ten ich je najlepší, človek nevie komu veriť a aký si vybrať. Ty si to tu pekne vysvetlila. Inak ja som si myslela, že huspenina a dobrý poctivý vývar stačí ale zjavne nie, asi je to stále málo 🙂

    • dakujem, stále sa pýtam hore dolu na rôzne kolagény, mnohé i fungujú, aj tie rybie, ale jednak je rozdielnosť v tom vstrebávaní a taktiež vraj v zaťažení obličiek. Ja ešte urobím asi jeden podrobný článok. Mám od nich spracované rôzne materiály, viem, že za vnznikom je človek, ktorý sa v tom naoazj vyzná, a príde mi, že tomu budem veriť, len treba určite dlhodobo používať, čo som si dala záväzok, že aj budem.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Copyright © 2024 Elimakeupartistblog.com · Created by nic.sk