ALERGIA NA CHLAD, ČO S TÝM?

Ahojte,

v prvom rade vám chcem poďakovať za to, že čítate moje články. Sledujem analytiku môjho webu/blogu a zažila som veľmi príjemné prekvapenie. Pretože toto číslo bolo zatiaľ vrcholom tohto blogu. Viete ako sa teraz cítim?:)) Som presvedčená o tom, že s blogom neprestanem. Dnešná téma je náročná, boľavá a potrebná. Je to alergia na chlad. Nepríjemná, a trpíme ňou mnohí. Deti, ženy, muži, bez rozdielu.

ALERGIA NA CHLAD
ČO TO JE? 

Alergia na chlad, ktorú budem riešiť, je tá, nazvime to „kozmetická“. Mám na mysli vyskytujúcu sa žihľavku na nohách či rukách, drsnú a popraskanú kožu, veľmi nepríjemný pocit suchých rúk s bolesťou. Bojujem s ňou každý rok. Bojujem je asi silné slovo, ale dokáže skutočne otravovať život. Pretože to často bolí a je to nepríjemné. O tom, ako tie chúďatká ruky vyzerajú, ani nehovorím. Faktom je, že alergia na chlad sa vyskytuje viac u žien. Menej u mužov, ale tiež občas u detí.

Stáva sa vám, že vám neustále ako vyjdete z domu, tečie z nosa? Nikdy predtým, než som sa pustila do tohto článku, som o tom nepremýšľala. Až doteraz. Hľadala som nejaké články na túto tému, a zaujalo ma to. Veď toto sa mi deje pravidelne.

alergia-na-chlad

ALERGIA NA CHLAD TRÁPI VIAC ŽENY

Akonáhle klesne teplota pod 10°C, zmení sa stav mojich rúk. Tento problém trápi veľa žien okolo mňa. Domnievam sa, že je to tým, že my často máčame ruky vo vode. Riad, prostriedky na umývanie riadu, prach, neustále umývanie rúk atď. Ja osobne nenosím rukavice na upratovanie, pretože mi prekážajú. Poznám baby, ktoré sa dokážu ako tak strániť vody pomocou rukavíc a neustále mastiť ruky. V noci ruky natrieť nahrubo mastným krémom a navliecť do jemných bavlnených rukavíc.

Som na to lenivá? Asi áno, preto nedokážem žiť bez krému na ruky.

Neviem však úplne zabrániť nepeknému výzoru mojich rúk v zime. Nedokážem totiž neustále riešiť rukavice. Aj s krémom na ruky je to tak. Niekedy to nestíham. Spomeniem si až vtedy, keď sme už všetky tri oblečené a ideme von. Proste je to kolotoč, pri ktorom nestíhate riešiť svoje popraskané ruky. Keď už praskajú do krvi, donúti vás to však tento stav neprehliadať.

Domnievam sa, že alergia na chlad tu v minulosti nebola. Ľudia boli odolnejší. Nežili v takom vykúrenom prostredí, boli veľa na vzduchu. Dnes tomu hovoríme i „otužovanie“. Jasne, že horúca voda bola luxus. Sme rozmaznanejší, viac si môžeme dovoliť, a tak organizmus reaguje citlivejšie.

ALERGIA NA CHLAD, ČO S TÝM?

V tomto článku bude niekoľko kozmetických tipov. Budú to krémy na ruky, ktoré používam posledné dva roky. Každý je iný a výnimočný niečím iným.

alergia-na-chlad

Tento mi najviac zaberá…

La Roche Posay CICAPLAST MAINS – KRÉM NA RUKY

Francúzska značky La Roche Posay má pre mňa asi najlepší výber krémov proti rôznym dermo alergiám. Minulý rok som bojovala, len veľmi krátko so zvláštnou suchou alergiou na rukách. Klasický Cicaplast balzam to odstránil asi do týždňa. Ale textúrou je Cicaplast balzam predsa len jemný, čiže krém na ruky nenahradí. Preto som to zväčša dala ako podklad a navrch išiel krém na ruky.

Ovšem ten, ktorý mi najviac zaberá na typický stav rúk pri alergii na chlad je Cicaplast mains obnovujúci krém na ruky. Má skvelú textúru. Zanecháva na koži reparačnú bariéru. Cítite, že ste niečo použili, ale neotravuje vás to. Nemá vôňu, čo je pre niekoho isto oceniteľné. Našla som ho len v 50ml balení. Skvelé na cesty a do kabelky, ale doma by som prijala väčšie balenie.

Je skvelý pre atopikov, čiže klasický atopický ekzém. Zjemňuje začervenalú kožu, upokojuje ju dosť rýchlo a hlavne hojí. Niacinamide čiže forma vitamínu B je tu použitá v 4% koncentrácii. Tento vitamín má výborný účinok tiež na akné, a preto ho nájdete v mnohých sérach. Okrem toho má vyššiu koncentráciu glycerínu, čiže zvlhčujúcej zložky.

alergia-na-chlad

LA ROCHE POSAY LIPIKAR XERAND

Tak trochu omylom som si zo stránky notino objednala práve tento krém na ruky. Zámerom bol Cicaplast mains, ale teraz som i rada. Vyskúšala som ďalší v poradí a viem si ich porovnať.

Oproti prvému krému na ruky, je oveľa ľahší. Textúra sa rýchle vpije a je rovnako bez vône. V konečnom dôsledku nemôžeme od La Rochu očakávať, že bude voňať. Obnovuje hydrolipidový film, ale povedala by som, že je najmä hydratačný. Neobsahuje Niacinamide, ale len glycerín a termálnu vodu. Možno bude vyhovovať mužom a ženám v inom období ako vyslovene zimnom. Možno atopikom v lete. Ťažko povedať. Pre mňa je veľmi ľahučký a dávam prednosť Cicaplastu krému na ruky.

alergia-na chlad

CeraVe Reparačný krém na ruky

Už ste spoznali CeraVe? Má niečo do seba. Majú mnoho dobrých produktov. Samozrejme bez vôňe, a naposledy mi jeden slovenský vychytený kožný lekár povedal, že úplne bez problémov nahradí detskú kozmetiku z lekárne. Je to síca iná téma, ale telový krém z CeraVe mi naopak nenahradil ten Lipikar. Určite je to však individuálne. Ak by som neriešila suchú pokožku mojej mladšej dcéry, tak by som ju bez problémov natierala hydratačným CeraVe krémom na telo. CeraVe je oproti Lipikaru od La Roche Posay trošku lacnejší.

Avšak majú viac zaujímavých produktov, ktoré tieto iné nazvime to „lekárenské značky“, nemajú. Napríklad líniu pre kožu, ktorá trpí hyperkeratózou. Také zhrubnuté miesta na tele, akoby na nich bola dvojnásobná pokožka. V zahraničí je väčší výber.

O čom je CeraVe? Dokáže riešiť problém „alergia na chlad“?

Za hlavnú účinnú zložku v tejto značke sa považujú „CERAMIDY“. Sú zložkou našej kože. Majú za úlohu posilniť a chrániť kožnú bariéru. (to telo je tak dômyselne vyrobené:)  Ak by naša koža neobsahovala ceramidy, pravdepodobne by sme sa uškrabali. Bola by suchá a podráždená.

CeraVe používa tri druhy ceramidov. Všetky tri typy sú súčasťou kože. Okrem toho obsahuje cholesterol, mastné kyseliny a fytosfingozín. Fytosfingozín pomáha ceramidom vznikať. Je to proste chemický proces, ktorý sa odohráva v našej koži a jeho výsledkom je i mladistvý vzhľad. Ceramidy sú veľmi dôležité. Je to niečo ako malta medzi tehlami. Čiže stavebný materiál kože.

Alergia na chlad a jej riešenie s CeraVe produktami by mohlo byť riešiteľné, minimálne ako prevencia. Jednoducho dať dokopy stav kože práve s touto značkou. Na Instagrame nájdete kopec príspevkov a spokojných komentárov. U mňa sa tento krém na ruky s obsahom ceramidov a kyseliny hyalurónovej osvedčil len ako klasický krém na ruky.

Musím však povedať, že ich čistaci gél na pleť je niečo skvelé. Patrí k najlepším čistiacim produktom, ktoré som kedy mala. Ten na suchú pleť, má totiž zvláštnu vazelínovú textúru a po jeho použití necítite žiadne pnutie. Krém na ruky má klasické 50ml balenie a je ľahšej textúry.

alergia-na-chlad

LINOLA FETT

Ani neviem či som už Linolu fett spomínala niekde v článkoch. Na Instagrame už určite, tam je to všetko také rýchle. Rada však tento produkt spomeniem opäť, pretože si ju rada dávam na noc. Keď som si prešla detskú lekárničku, vypadol mi tento krém. Používali sme ho na Jasmínkin ekzém, ktorý mala ako bábätko. Či tam fungoval, si už popravde moc nepamätám.

Napadol mi ešte jeden krém z lekárne, ktorý bol silno premasťujúci. Volal sa Indolan a dávali sme ho na suché miesta bábätku.

Linola fell je na moje doráňané ručičky ako báseň. Aj keď mastný, ale skvelý. Kúpite ho asi len v lekárni. Obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, tuk z ovčej vlny, a rôzne druhy parafínov. Tak ako Indulona aj tento ocenia atopici. Téma parafínov, čiže ropný pôvod je často spomínaná téma medzi ľuďmi, ktorí uprednostňujú prírodné či bio produkty.

Od chemičky viem, že v konečnom dôsledku tieto látky nie sú problém pre náš organizmus. Neviem, hľadajte a skúšajte aj iné možnosti. Dnes je našťatie výber veľmi široký. Ale aj tak ho mám rada. Pomáha mi na tú moju doráňanú kožičku.

alergia-na-chlad

Alergia na chlad je problém. Ak ňou trpíte, rýchlo to zistíte. Chráňte sa rukavicami a majte po ruke dobrý krém na ruky. Jeden žiaľ nikdy nestačí. Je dobré ho použiť po umývaní riadu alebo čistení nejakého priestoru, možno i pred samotným upratovaním. Nech si vytvoríte určitú bariéru. Majte jeden v kabelke, jeden v aute a doma hádam i dva. Kúpeľňa a kuchyňa ho znesie. Ja doporučujem viac textúr, nech si celá rodina nájde to, ktorý bude vyhovovať.

Ak máte nejaké dobré tipy na krémy na ruky, hoďte mi do komentov. Každá rada je nad zlato.

Krásny deň

Zdielajte s kamarátkou

Comments

  1. Ďakujeme , opäť skvelý článok. Čo sa týka zabúdania natrieť si krém na ruky, ja ho mám práve preto pri vchodových dverách vedľa kľúčov😄.Dám si trošku na chrbát ruky keď vychádzam z bytu, zamknem byt a kým zbehnem dolu schodami rozotriem si ho.Ak bysom to neriešila takto, nikdy si ho nenatriem. Ináč aj môj dospelý syn má alergiu na zimu. Na rukách má hrošiu kožu, často do krvi popraskanú, lebo neznáša pocit mastnych ruk. A tiež keď sa v chladnom počasí niekedy zle oblečie, má stehná úplne červené akokeby spálené a strašne boľavé aj tri dni, kým sa mu to upokojí.Je to diagnóza, ktorú ozaj netreba zanedbávať.ešte raz vďaka za krásne a odborné príspevky.

    • Joj rado sa stalo:) možno nie je až tak odborný, chcelo by to vyjadrenie odborníka, len hľadám stále vo svojich kontaktoch niekoho, kto sa v týchto veciach vyzná, a moc ich nemám. Pozrite sa na krém Kerasal. Maťa zo Smartbeauty ho spomínala u seba na IG, mal by byť v lekárni. A prinútiť ho aspoň na Lipikar xerand. Ten je uplne ľahký.

  2. V zime mávam vysušené ruky, koža na hánkach praská do krvi a nepríjemne svrbí a štipká. Pomáhajú mi dva krémy – na noc natrieť vrstvou balzamu na ruky Flexitol. Stojí do 10eur. Dostať ho v lekárni, obsahuje vitamín E a 10%urey, lanolín, glycerín. Cez noc zacelí popraskanú kožu. Na deň používam z dm značky Balea krém Handkonzentrat Kälteschutz, má obsahovať olej babassu. Perfektne premastí, rýchlo vsiakne, hojí pokožku a je neparfumovaný. Stojí do troch eur.

    • Monika medzitým vznikol článok na urea od Eubos a ten slušne funguje, aj ked teda uplne najviac na udržiavačku. A ešte medzitým vzniklo video a to uplne náhodným zistením, že Yage balzam Mistic Tansy blue na pleť dokonale preliečuje ekzém, pretože ja ho mám teda zase na rukách. Používam ho v tenkej vrstve lokálne na noc a pár krát za deň. Je však fakt, že je náročný cenovo, pretože je to české Yage (veľmi sofistikovaná a naozaj kvalitná kozmetika). urobila som video, je na Instagrame.
      Dakujem za tipy veľmi pekne.

  3. Dobry den, mate prosim aj tip co pouzit v pripade alergie na chlad na tvar? Syn mava pri chladnejsom pocasi na licach okamzite zihlavku… Vdaka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Copyright © 2024 Elimakeupartistblog.com · Created by nic.sk