Prečo je nutné používať denne SPFko?

Krásny deň žienky, úvodom otázka pre vás. Používate denne SPFko? Mám na mysli ochranu pleti pred slnkom? Denne, nielen pri opaľovaní?

PREČO JE NUTNÉ POUŽÍVAŤ DENNE SPFko ?

V posledných rokoch sa dostáva do popredia nový fenomén. Vlastne je to skôr nový poznatok o tom, aké je dôležité denne používať SPFko. Používanie ďalšieho krému v rutine príde niekomu úplne zbytočné. Čím ďalej, tým viac aj ja zaraďujem SPFko do dennej rutiny. A vôbec to nie je priveľa produktov. 

Momentálne by som skôr povedala, že výrobcovia kozmetík sa pretekajú vo formuláciách jednotlivých SPF výrobkov. Aby bol produkt čo najľahší, ideálne s minerálnym Spfkom, a aby obsahoval viac než len ochranu pred slnkom. Nejaké účinné látky typu koenzým Q10, vitamíny, niacinamid atď. to všetko je súčasťou týchto novodobých ochranných krémikov.

preco je nutné používať denne spfko

PREČO SA VŠAK KLADIE TAKÝ DÔRAZ PRÁVE NA DENNÉ POUŽÍVANIE SPFka?

Jednoduchý dôvod. Predčasné starnutie spôsobené UV žiarením a ochrana pred rakovinou kože. V posledných rokoch totiž prípadov rakoviny kože skôr pribúda ako ubúda.

Trošku si pripomeňme fakty:

  • UV ŽIARENIE spôsobuje spálenie a poškodenie DNA kože na bunkovej úrovni – nič nové, no napriek tomu, na zamyslenie
  • UVA žiarenie spôsobuje starnutie kože
  • UVB spôsobuje začervenanie a spálenie kože

Požičiam si vetu z knihy „Krásna pleť“ od Carolin Hirons: “ Za starecké škvrny či pigmentáciu vo vyššom veku môžete vďačiť rodinným dovolenkám v detstve, nie opáleniu z minulého roka.“

Určite si dosť dobre pamätáte časy, keď sme ako deti trávili na slnku veľa času a nespočetne veľa krát sme sa spálili. V tínedžerskom veku sme sa začali opaľovať o dušu bez opaľováku alebo len s olivovým olejom. To viedlo často k totálnemu spáleniu. Robili ste to aj vy?  Ja teda určite, pretože môj cieľ bol, opáliť sa čo najskôr a čo najviac. Netajím sa tým, že ja slnko milujem, a nemám problém na slnku ležať, aj keď pri deťoch to už nie je tak možné ako v minulosti. Čo je však fakt, posledné roky dbám oveľa viac na to, či som ponatieraná ochranou proti slnku alebo nie. Aj kvôli tomu, že sa u mňa objavila alergia na slnko.

prečo je nutné používať denne spfko

AKÉ DRUHY UV FILTROV POZNÁME?
  1. CHEMICKÝ FILTER – absorbuje UV lúče. Existuje kopec chemických filtrov. Niektoré sa považujú za „problematické“. Avšak chemický filter, len za to, že sa volá „chemický“ neznamená, že je pre nás nebezpečný.
  2. MINERÁLNY FILTER sa považuje za prírodný, ale tiež to nie je úplne pravda. Oxid zinočnatý a oxid titaničitý využívajú nanotechnológie, ktoré sa stále skúmajú z hľadiska karcinogénnosti.
  3. ÚPLNE PRÍRODNÉ OF – ak takéto niečo hľadáte, myslím, že to bude vcelku náročné hľadanie. Malo by tam byť napísané niečo ako „non-nano“. Aj keď vraj ani to nezabezpečuje úplne to, že to bude bio. Asi teda zatiaľ od tohto upustíme. Verím tomu, že sa najbližšie roky, ešte v SPFkách dočkáme zmien.
Čo vnímať alebo si všímať v SPFkách?

Ázia, Európa i Amerika majú odlišne značené výrobky, alebo rôzne dovolené používanie ochranných zložiek. Niekde sa stretnete aj so skratkou OF, čo vlastne znamená „ochranný faktor“. My tomu stále hovoríme SPFko. Ale SPFko označuje len ochranu pred UVB lúčmi. Pre nás je dôležitý aj výraz „širokospektrálna ochrana“ (Broad spectrum). Ak je tento pojem uvedený na výrobku, ide určite o ochranu pred UVA a UVB lúčmi. 

Vysvetlenie PA++ na slnečnej ochrane

Tento pojem sa vyskytuje už často na ochranných prípravkoch. Myslím, že to prišlo z Ázie. Nie je žiadnou novinkou, že práve v ázijských krajinách sa na ochranu pred slnkom veľmi dbá. PA označuje ochranu pred UVA. To + k tomu zase zaznamenáva čas, ktorý môžete stráviť na slnku. Napríklad pri jednom „+“ môžete stráviť na slnku 2-4 hodiny, pri dvoch „++“ 4-8 hodín, pri troch „+++“ je to 8-16 hodín a ešte existuje aj viac ako tri +. To však, ale neznamená, že pri kúpaní, či potení, nie je nutné produkt znovu „reaplikovať“, čiže naniesť produkt opakovane.

prečo je nutné používať denne spfko

KEDY SA V RUTINE POUŽÍVA SPFko?

SPFko používame ako posledný rok pred nanášaním dekoratívnej kozmetiky, čiže napríklad bázy, alebo makeupu. Ráno si pleť umyjete jemným čistiacim gélom, aplikujete tonikum, alebo nejaký druh minerálnej vody (výber podľa stavu a typu pleti), aplikujete sérum alebo séra (niekto používa i viac druhov po sebe), uzamknete to krémom a po kréme aplikujete ochranu čiže SPFko.

MOJE OBĽÚBENÉ SPFká OMOROVICZA  A NIOD

Omoroviczu už dlhšie vnímate u mňa ako moju obľúbenú značku. A Niod som začala skúšať nejaké prípravky, a teda to sme zase niekde úplne inde. Rozoberiem oba typy, pretože nie sú rovnaké. Tieto dve SPFká používam momentálne podľa chuti.

OMOROVICZA MINERAL UV SHIELD SPF30

Je to minerálne SPFko, čo je dobrá správa pre tých, ktorí reagujú zle na chemické filtre alebo aj kvôli dermatologickým problémom. Pretože minerálne Spfká sú všeobecne lepšie znášané. Napríklad žienky s rosaceou.

Je to ľahučký krém, ktorý sa bude dobre znášať aj s mastnou pleťou. Na pleti pôsobí matne, ale nesuší. Vy ho samozrejme môžete používať aj pri klasickom opaľovaní.

prečo je nutné používať denne spfko

Viete o tom, že ak máte SPFko otvorené viac než rok a chcete sa k nemu vrátiť v ďalšej sezóne, nemusí byť už jeho ochrana funkčná? Môže a nemusí. Je potvrdené, že ochrana v prípravku po roku degraduje.

Omorovicza je známa aj tým, že nepoužíva žiadne farbivá či syntetické vône. Vo vnútri je hyaulurón sodný a vitamín C. Minerály, ktoré sú v celej Omoroviczi ako ich jedinečný patent, sa správajú ako jemný odrážač svetla, čo vytvára efekt dokonalejšej pleti. Mineral UV shield SPF30 je veľké 100 ml balenie, čo je viac, než bežne v prípravkoch nájdete. V podstate Vám vydrží na denno-denné používanie od jari do jesene. A je vhodný pre všetky typy pletí.

KOĽKO JE TREBA POUŽIŤ, ABY SOM BOLA DOSTATOČNE CHRÁNENÁ?

Približné množstvo je pol čajovej lyžičky. Množstvo, ktoré použijete musí pokryť tvár, krk, odhalený dekolt a uši. Možno zistíte, že ešte trochu navyše. 

Môj osobný tip! nie je to iste nič nové…ale v poslednom čase si uvedomujem, že moje športové chodenie vonku potrebuje SPFko nielen na tvár, ale aj na ruky. Čiže nezabúdajte na SPFko čiže ochranu pred slnkom ak športujete vonku, ak idete na bicykel alebo behať. A odkaz pre maminky…my sme vonku s deťmi naozaj veľa. Aplikujte ochranu nielen na dieťa, ale aj na seba. Nezáleží na tom, či trpíte pleťou suchou alebo mastnou. Či máte pleť aknóznu. Pre každú pleť je výber vhodných produktov. Napríklad na pleť, ktorá má fliačky po akné, je treba rovnako SPFko. Pleť problematická či mastná potrebuje SPF bez obsahu olejov s jemnou textúrou. A tu sa dostávame aj ku druhému môjmu SPFku…pretože je to výborný tip!

NIOD SURVIVAL30

NIOD nie je úplne obyčajný typ ochrany proti slnku. Je oveľa sofistikovanejší, preto technológie, ktorými sa Niod prezentuje sú úchvatné. Ale teda pekne po poriadku. V podstate SURVIVAL 30 je nielen ochranou proti UVA a UVB, ale aj smogu, vonkajším voľným radikálom a modrému svetlu. Má veľmi zaujímavú textúru, opäť niečo iné, ale typické pre Niod. Na prvý pohľad to vyzerá ako makeup, avšak nie je. Je to akoby telová substancia, ktorá sa na pleti chová ako matný a zároveň hladký fluid, ktorý nejakým zázračným spôsobom ľahučko zjednotení plet. Prosím neberte to ako tónovák. Je to skutočne krém, ale kdesi tam vo vnútri vnímam na pleti rozdiel. Tento rozdiel vo výzore mi potvrdili viaceré žienky, ktoré si ho na moje doporučenie kúpili. Pri každom produkte máte preklik na samotný výrobok na eshop Beautysecret.sk.

prečo je nutné používať denne spfko

Obsah je taktiež veľmi zaujímavý. Karotenoidový antioxidant /purifikovaný luteín izolovaný z kvetu nechtíka/ pôsobí proti modrému svetlu a zlepšuje obranyschopnosť kože. Purifikované morské riasy vytvárajú fyzický štít, protizápalové kvasinky, extrakt z morskej borovice atď…akoby som hovorila o „molekulárnej kuchyni“. 

A čo sa týka samotného minerálneho filtra čiže použitia oxidov zinočnatého a titaničitého, tam je tiež nejaká technológia, ktorej síce vôbec nerozumiem, ale znie to dosť zaujímavo. Ako laici nemáme úplne šancu vidieť do vnútra formulácií. Je to i patent firiem i určité know-how. Takže sa môžeme dohodnúť, že som nejaký váš tester na skúšanie produktov, a to posúvam ďalej.:)

Survival 30 je vhodný pre všetky typy pletí, ale obzvlášť si ho vychutná zmiešaná a mastná pleť. Tá si to užije s týmto produktom. Jeho balenie je 30ml čo je oproti Omoroviczi menej. Ja ich mám obe a striedam ich podľa chuti.

O ochrane pred slnkom sa dá hovoriť a písať veľmi veľa. Existuje more mýtov, ktoré sú samozrejme nepravdivé. Niekedy možno k tomu niečo napíšem. Chce to dôkladnejšiu prípravu, a viac čítať. Rada by som na záver ešte poznamenala, že ja sama milujem slnko, a chcem byť aj opálená. Jednoducho sa tak cítim dobre, a pristane mi to. Mám totiž taký prirodzene olivový tón pleti, ale v zime pôsobím doslova zeleno. Snažím sa však k tejto problematike pristupovať s rozumom a triezvo. Tým chcem len povedať, že nikoho „nezdžubem“ ak nebude používať ochranu, lebo o tom ani nevie, alebo sa mu nechce, lebo je rád, že „žije“. To sa týka najmä žien na materskej.:)

Prajem vám krásne slnečné dni

Zdielajte s kamarátkou

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Copyright © 2024 Elimakeupartistblog.com · Created by nic.sk